Reduced fusarium toxin by peritec technology

Véha Antal; Szabó P. B.; Gyimes Ernő: Reduced fusarium toxin by peritec technology. In: Agrár- és vidékfejlesztési szemle, (6) 1. pp. 455-459. (2011)

[thumbnail of agrarszemle_2011_001_suppl_455-459.pdf] Cikk, tanulmány, mű
agrarszemle_2011_001_suppl_455-459.pdf

Letöltés (93kB)

Absztrakt (kivonat)

We modelled the PeriTec technology with a laboratory size, batch-operating, horizontal debranning machine by SATAKE. Applying different treatment times we varied the rate of debranning. As for DON toxin contamination, a continuous decrease can be found by increasing the rate of debranning. The total flour obtained during grinding the unpolished wheat contains 0.25 mg/kg toxin on average, which decreases to 0.11 mg/kg if we apply the highest, 40s polishing. During our work we focused mainly on the toxin contamination of the grains and their milling products, as well as on other characteristics that are important with regard to milling processing. As a result of debranning, the toxin content of the grinding fractions decreased, which justifies that the PeriTec method is suitable for the reduction of toxin contamination. On the basis of the experimental results, the optimum peeling was the peeling which resulted in a weight loss of about 6%, the toxin content significantly decreased (from1,59 mg/kg to 0,94 mg/kg).

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Poster presentation
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Agrár- és vidékfejlesztési szemle
Dátum: 2011
Kötet: 6
Szám: 1
ISSN: 1788-5345
Oldalak: pp. 455-459
Nyelv: angol
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/76074/
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 459. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2022. jún. 30. 15:08
Utolsó módosítás: 2022. jún. 30. 15:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76151
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet