A csapvíztől a glikolig, a környezeti levegőtől a földgázig : benzol és toluol koncentráció meghatározás széles dinamikus tartományban

Hanyecz Veronika; Mohácsi Árpád; Utry Noémi; Puskás Sándor; Vágó Árpád; Szabó Gábor: A csapvíztől a glikolig, a környezeti levegőtől a földgázig : benzol és toluol koncentráció meghatározás széles dinamikus tartományban.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2011_120-124.pdf] Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2011_120-124.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Az előadásban egy olyan, fotoakusztikus detektáláson és kromatográfiás elválasztáson alapuló mérési mód kerül bemutatásra, amellyel folyadék és gázmintákban széles dinamikus tartományban lehet benzol és toluol koncentrációt meghatározni. A mérési módszert kipróbáltuk környezeti levegő, valamint vízmintákban. A laboratóriumi asztalon összeállított mérési elrendezésből egy komplett, automatikusan működő, terepen is használható mérőműszert fejlesztettünk. A műszert egy speciális földgázipari alkalmazáshoz optimalizáltuk; a földgázszárításban használt glikolban valamint a földgázban való mérésekre. Terepen is kipróbáltuk, a MÓL egyik telephelyén. We present here a measuring method which is combination of chromatography and photoacoustic spectroscopy. It can detect benzene and toluene concentration in gas and liquid samples over a wide dynamic range. The method was proved in ambient air and water samples. An automatic, field usable instrument was developed based on laboratory experiments. The instrument was optimized to a special application in gas industry. It can be applied to measure in natural gas and glycol used for dehydration of natural gas. Field measurements were carried out at a gas plant of MOL.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2012
Kötet: 17
ISBN: 978-963-315-066-5
Oldalak: pp. 120-124
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: SZAB
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: International Symposium on Analytical and Environmental Problems (17.) (2011) (Szeged)
Konferencia típusa: Konferencia
Helyszin: Szeged
Dátum: 2011. szeptember 19.
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/76381/
Kulcsszavak: Benzol, Toluol, Analitikai kémia
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás angol és magyar nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2022. aug. 09. 12:48
Utolsó módosítás: 2022. aug. 22. 10:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76404
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet