A csapvíztől a glikolig, a környezeti levegőtől a földgázig : benzol és toluol koncentráció meghatározás széles dinamikus tartományban

Hanyecz Veronika and Mohácsi Árpád and Utry Noémi and Puskás Sándor and Vágó Árpád and Szabó Gábor: A csapvíztől a glikolig, a környezeti levegőtől a földgázig : benzol és toluol koncentráció meghatározás széles dinamikus tartományban.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2011_120-124.pdf] Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2011_120-124.pdf

Download (1MB)

Abstract

Az előadásban egy olyan, fotoakusztikus detektáláson és kromatográfiás elválasztáson alapuló mérési mód kerül bemutatásra, amellyel folyadék és gázmintákban széles dinamikus tartományban lehet benzol és toluol koncentrációt meghatározni. A mérési módszert kipróbáltuk környezeti levegő, valamint vízmintákban. A laboratóriumi asztalon összeállított mérési elrendezésből egy komplett, automatikusan működő, terepen is használható mérőműszert fejlesztettünk. A műszert egy speciális földgázipari alkalmazáshoz optimalizáltuk; a földgázszárításban használt glikolban valamint a földgázban való mérésekre. Terepen is kipróbáltuk, a MÓL egyik telephelyén. We present here a measuring method which is combination of chromatography and photoacoustic spectroscopy. It can detect benzene and toluene concentration in gas and liquid samples over a wide dynamic range. The method was proved in ambient air and water samples. An automatic, field usable instrument was developed based on laboratory experiments. The instrument was optimized to a special application in gas industry. It can be applied to measure in natural gas and glycol used for dehydration of natural gas. Field measurements were carried out at a gas plant of MOL.

Item Type: Conference or Workshop Item
Journal or Publication Title: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Date: 2012
Volume: 17
ISBN: 978-963-315-066-5
Page Range: pp. 120-124
Language: Hungarian, English
Publisher: SZAB
Place of Publication: Szeged
Event Title: International Symposium on Analytical and Environmental Problems (17.) (2011) (Szeged)
Event Type: Conference
Event Location: Szeged
Event Dates: 2011. szeptember 19.
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/76381/
Uncontrolled Keywords: Benzol, Toluol, Analitikai kémia
Additional Information: Ill. ; összefoglalás angol és magyar nyelven
Subjects: 01. Natural sciences
01. Natural sciences > 01.04. Chemical sciences
Date Deposited: 2022. Aug. 09. 12:48
Last Modified: 2022. Aug. 22. 10:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76404

Actions (login required)

View Item View Item