Nyílt, randomizált, kontrollált vizsgálat a nyelvi egyszerűsítésnek és a közvetítésnek az értelmileg akadályozott személyek könnyen érthető szövegek megértésére gyakorolt hatásáról

Buell Susan and Langdon Peter E. and Pounds Gabrina and Bunning Karen: Nyílt, randomizált, kontrollált vizsgálat a nyelvi egyszerűsítésnek és a közvetítésnek az értelmileg akadályozott személyek könnyen érthető szövegek megértésére gyakorolt hatásáról. In: Válogatás a könnyen érthető nyelv nemzetközi szakirodalmából, (1). pp. 139-165. (2021)

[thumbnail of konnyen_ertheto_nyelv_001_139-165.pdf] Cikk, tanulmány, mű
konnyen_ertheto_nyelv_001_139-165.pdf

Download (868kB)

Abstract

A vizsgálat célja, hogy felmérje a felhasználók körében a külső és belső tényezőknek az adaptált, könnyen érthető egészségügyi információk megértésére gyakorolt hatását. Módszer: Hatvan értelmileg akadályozott felnőtt vállalta a Könnyen Érthetőségi Vizsgálatban való részvételt, akiket véletlenszerűen osztottak a különböző olvasási képességet igénylő csoportokba (könnyen érthető nyelvezettel vagy anélkül / közvetítéssel vagy közvetítés nélkül. Eredmények: Önmagában vagy együttesen sem a szöveg nyelvi bonyolultsága, sem a közvetítés nem jelentett számottevő változást az információk megértésében. Az utólagos tesztekből kiderült, hogy az a csoport, amely egyszerűsített szöveget kapott közvetítéssel, lényegesen jobban teljesített, mint az a csoport, amelynek bonyolultabb nyelvezetű szöveg jutott a közvetítés mellett. A többi különbség nem volt szignifikáns a csoportok között. Következtetések: A könnyen érthető üzenet szerkesztői sok esetben az olvashatóságot biztosító formai szabályok betartására fókuszálnak. Ugyanakkor kiemelt figyelmet kell fordítani az üzenet tartalmának a létrehozásakor az egyén nyelvi feldolgozó képességére.

Item Type: Book Section
Journal or Publication Title: Válogatás a könnyen érthető nyelv nemzetközi szakirodalmából
Date: 2021
Volume: 1
ISBN: 978-615-5946-52-3
Page Range: pp. 139-165
Series Name: Könnyen érthető nyelv : hozzáférhető információ
Language: Hungarian
Publisher: Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Place of Publication: Szeged
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/77043/
Uncontrolled Keywords: Fogyatékkal élők, Kommunikáció, Információ - hozzáférhető, Esélyegyenlőség
Additional Information: Bibliogr.: p. 159-163. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.05. Law
05. Social sciences > 05.08. Media and communications
Date Deposited: 2022. Nov. 15. 10:31
Last Modified: 2022. Nov. 15. 10:55
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/77049

Actions (login required)

View Item View Item