Az egészségügyi konzultációk során értelmi sérült pácienseknek nyújtott könnyen érthető információ felhasználásának empirikus vizsgálata

Chinn Deborah: Az egészségügyi konzultációk során értelmi sérült pácienseknek nyújtott könnyen érthető információ felhasználásának empirikus vizsgálata. In: Válogatás a könnyen érthető nyelv nemzetközi szakirodalmából, (1). pp. 166-200. (2021)

[thumbnail of konnyen_ertheto_nyelv_001_166-200.pdf] Cikk, tanulmány, mű
konnyen_ertheto_nyelv_001_166-200.pdf

Download (904kB)

Abstract

A könnyen érthető egészségügyi információ elősegítheti az értelmi sérült emberek egészségügyi ellátását. Jelen tanulmány azt vizsgálja, hogyan alkalmazzák az orvosok a könnyen érthető és olvasható egészségügyi információkat, és hogyan fogadják azt a páciensek. Módszer: Videofelvételen rögzítésre került, amint 32 értelmi sérült páciens olyan alapellátásban dolgozó klinikusnál vesz részt állapotfelmérésen, akik előzőleg hozzáférést kaptak számos könnyen érthető és olvasható egészségügyi információs anyaghoz, valamint ahogy kilenc értelmi sérült személy olyan ápolóval beszélget egészségügyi kérdésekről, akik kifejezetten értelmi sérült személyekkel végzendő munkára szakosodtak. A felvételeket beszélgetéselemzésnek vetettük alá. Eredmények: A könnyen érthető egészségügyi információk az egészségügyi alapellátásban lezajlott egészségügyi állapotfelmérések során csupán 7 (22%) esetben jelentek meg (bár ekkor sem mindig osztották meg azokat a páciensekkel). A könnyen érthető egészségügyi információkat olyan helyzetekben alkalmazták, amelyekben a klinikusok kéretlen egészségügyi tanácsokat fogalmaztak meg, melyek a páciensek fokozott ellenállásával találkoztak annak ellenére, hogy ezekben benne rejlett a közös döntéshozatal lehetősége. Következtetések: A könnyen érthető egészségügyi információk segíthetik a páciensek számára a megértést és a döntést, de figyelmet kell fordítani ezen anyagok alkalmazását kísérő interakciókra is.

Item Type: Book Section
Journal or Publication Title: Válogatás a könnyen érthető nyelv nemzetközi szakirodalmából
Date: 2021
Volume: 1
ISBN: 978-615-5946-52-3
Page Range: pp. 166-200
Series Name: Könnyen érthető nyelv : hozzáférhető információ
Language: Hungarian
Publisher: Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Place of Publication: Szeged
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/77043/
Uncontrolled Keywords: Fogyatékkal élők, Kommunikáció, Információ - hozzáférhető, Esélyegyenlőség
Additional Information: Bibliogr.: p. 195-200. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.05. Law
05. Social sciences > 05.08. Media and communications
Date Deposited: 2022. Nov. 15. 10:45
Last Modified: 2022. Nov. 15. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/77050

Actions (login required)

View Item View Item