Fonalas tömlősgomba-eredetű antifungális fehérjék és alkalmazási lehetőségeik

Galgóczi László: Fonalas tömlősgomba-eredetű antifungális fehérjék és alkalmazási lehetőségeik. In: Centenáriumi Tanulmánykötet : 100 éve a tudomány szolgálatában, Kutatások az SZTE Biológia Intézetében. pp. 21-35. (2023)

[thumbnail of centenariumi_tanulmanykotet_szte_ttik_biologia_2023_021-035.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
centenariumi_tanulmanykotet_szte_ttik_biologia_2023_021-035.pdf

Download (681kB) | Preview

Abstract

A századfordulón aggasztó méreteket öltött az antifungális (gombaellenes) szerekkel szemben rezisztenciát mutató gombák által okozott fertőzések és kártételek esetszáma a klinikumban és az agráriumban egyaránt. Világosan látszott az, hogy az eddig alkalmazásban lévő gyógyszereken és növényvédőszereken alapuló antifungális stratégiák folyamatosan veszítenek hatékonyságukból. Ezért a tudományos élet figyelme új, az eddigiektől alapvetően eltérő gombaellenes szerek és kezelési módszerek kidolgozása felé irányult. Egyik alternatív lehetőségnek a természetben széleskörben előforduló antifungális proteinek és peptidek alkalmazása mutatkozott. Az 1990-es évek végére bebizonyosodott az, hogy ilyen jellegű fehérjéket és peptideket nemcsak az állati szervezetek és a növények képesek termelni, hanem a gombák is. Ekkora a szakirodalom három, többé-kevésbé jól jellemzett képviselőjükről számolt be, de gombaellenes hatásmódjukról és lehetséges gyakorlati alkalmazásukról nem vagy alig állt rendelkezésre információ. Ebbe a nemzetközi-szintű munkába kapcsolódott be közel húsz éve a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Mikrobiológiai, majd Biotechnológiai Tanszéke. A következő oldalakon ennek a munkának az eredményeibe nyerhet bepillantást az olvasó.

Item Type: Book Section
Journal or Publication Title: Centenáriumi Tanulmánykötet : 100 éve a tudomány szolgálatában, Kutatások az SZTE Biológia Intézetében
Date: 2023
ISBN: 978-963-306-913-4
Page Range: pp. 21-35
Language: Hungarian
Publisher: Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar
Place of Publication: Szeged
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/78049
Uncontrolled Keywords: Fonalas tömlősgomba, Mikrobiológia, Növényvédelem, Növénybetegségek - gombák
Additional Information: Bibliogr.: p. 33-35. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 01. Natural sciences
01. Natural sciences > 01.06. Biological sciences
Date Deposited: 2023. Jan. 25. 11:35
Last Modified: 2023. Jan. 25. 11:35
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/78072

Actions (login required)

View Item View Item