Bugac Projekt : egy ökoszisztéma kutatás négy és fél évtizede

Gallé László: Bugac Projekt : egy ökoszisztéma kutatás négy és fél évtizede. In: Centenáriumi Tanulmánykötet : 100 éve a tudomány szolgálatában, Kutatások az SZTE Biológia Intézetében. pp. 55-77. (2023)

[thumbnail of centenariumi_tanulmanykotet_szte_ttik_biologia_2023_055-077.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
centenariumi_tanulmanykotet_szte_ttik_biologia_2023_055-077.pdf

Letöltés (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A Bugac Projekt a Dél-Alföld egyik leghosszabb távú, kifejezetten természetvédelmi célú komplex ökológiai programja. Az 1976-ban, a Kiskunsági Nemzeti Park bugaci egységén, egy legeltetéstől e célból izolált homokpusztai gyepen indult és részben máig is tartó kutatások főbb témái jól indikálják a terresztris ökológia mindenkori fontosabb aktuális irányait, korszakait és főleg a természetvédelmi gyakorlat elvárásait. A Nemzetközi Biológiai Program produkcióbiológiai célkitűzéseivel 1976-ban indult projekt keretében végzett kutatások kiterjedtek az anyag- és energiaforgalmon túl a táplálkozási hálózat elemzésére, az energiaforgalomban és a trofikus struktúra alakításában kulcstevékenységet játszó koalíciók és populációk szerepének tisztázására. A térbeli szerkezet feltárására irányuló vizsgálatok kimutatták, hogy a buckahátakra és buckaközi mélyedésekre tagolt kutatási terület foltos jellegét eltérően indikálják a különböző közösségek, a legérzékenyebben a vegetáció jelzi a különbségeket, de még a legkevésbé szenzitív indikátorok mintázata is eltér a véletlenszerűtől. A közösségek térbeli foltozottságra adott válasza fontos lehet a természetvédelmi tervezésben. A mintaterületen végbemenő szekunder szukceszszió egyes foltokban elérte az erdőssztyepp fázist, a szukcesszionális változásokat azonban kedvezőtlenül befolyásolja a klímaváltozás, a szárazság hatására inverz folyamatok indulnak be és a diverzitás csökken. Bolygatási kísérletek (legelés, taposás, öntözés, felső talajréteg eltávolítása, műtrágyázás, kaszálás, kis területek „hermetikus” lekerítése) rámutattak a közösségek differenciális válaszára. A legtartósabb káros hatást a műtrágyás kezelés okozta. A mintaterület példája bizonyítja, hogy a táji és regionális biotikus kapcsolatok fontosak, ezek nélkül egy viszonylag kis kiterjedésű védett terület hosszú távú fennmaradása szinte reménytelen. A számos kisebb témát is felölelő kutatások alapján olyan természetvédelmi ajánlások fogalmazhatók meg, melyek hozzájárulhatnak a természetközeli homokterületek eredményes kezeléséhez.

Mű típusa: Könyv része
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Centenáriumi Tanulmánykötet : 100 éve a tudomány szolgálatában, Kutatások az SZTE Biológia Intézetében
Dátum: 2023
ISBN: 978-963-306-913-4
Oldalak: pp. 55-77
Nyelv: magyar
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/78049
Kulcsszavak: Ökoszisztéma - kutatás, Éghajlati változás
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 74-77. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.05. Föld- és kapcsolódó környezettudományok
01. Természettudományok > 01.06. Biológiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2023. jan. 25. 11:57
Utolsó módosítás: 2023. jan. 25. 11:57
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/78074
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet