Gyerekkori állatbántalmazás : mi áll a jelenség hátterében, milyen kapcsolatban áll az interperszonális agresszióval és a mentális egészséggel?

Vass Emília Anna: Gyerekkori állatbántalmazás : mi áll a jelenség hátterében, milyen kapcsolatban áll az interperszonális agresszióval és a mentális egészséggel? In: Impulzus : szegedi pszichológiai tanulmányok, (9) 1. pp. 2-18. (2022)

[thumbnail of impulzus_009_001_010.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
impulzus_009_001_010.pdf

Download (222kB) | Preview

Abstract

A gyerekkori állatbántalmazás nem újkeletű, de ma is létező jelenség, amely komoly problémát jelent mind az egyén, mind a társadalom szempontjából. Fakadhat abból a kíváncsiságból is, ahogyan a gyermek megismerni kívánja az állatokat, ha azonban ez az ismerkedés nem megfelelő felügyelet mellett történik, vagy a szülők elhanyagolják, esetleg maguk is bántalmazzák gyermeküket, akkor előfordulhat, hogy a gyermek nem látja át az állatbántalmazás helytelenségét, ami az enyhétől a súlyos, ártalmas vagy halálos tettekig vezethet. Írásomban arra vállalkozom, hogy a szakirodalom áttekintése alapján bemutassam a gyermekkori állatbántalmazás jelenségét és háttértényezőit, valamint potenciális kapcsolatát a személyközi erőszak formáival és egyes pszichológiai zavarokkal. A gyerekkori állatbántalmazással fontos foglalkozni, mivel nem csak a potenciálisan diszfunkcionális családi légkörre, a bántalmazó környezetre derülhet fény, hanem rámutathat a későbbi személyközi erőszakra utaló jelekre és pszichológiai zavarok meglétére és motivációs hátterére. A konklúzió felhívja a figyelmet a témában végzett hazai kutatások elégtelenségére és az elérhető angol nyelvű kérdőívek jövőbeli adaptálásának fontosságára.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Impulzus : szegedi pszichológiai tanulmányok
Date: 2022
Volume: 9
Number: 1
ISSN: 2064-9258
Page Range: pp. 2-18
Language: Hungarian
Publisher: SZTE BTK Pszichológiai Intézet
Place of Publication: Szeged
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78305/
Uncontrolled Keywords: Erőszak - gyerekkori, Állatbántalmazás
Additional Information: Bibliogr.: p. 15-18. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 05. Social sciences
05. Social sciences > 05.01. Psychology
Date Deposited: 2023. Mar. 14. 11:55
Last Modified: 2023. Mar. 14. 11:55
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/78385

Actions (login required)

View Item View Item