Comparison of antioxidant parameters in three different parts of the berries of some sea buckthorn genotypes

Ficzek Gitta; Selimaj Granit; Mehmeti Sherif; Máté Mónika: Comparison of antioxidant parameters in three different parts of the berries of some sea buckthorn genotypes.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2022_140-144.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2022_140-144.pdf

Letöltés (789kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

In the last few decades, the cultivation and consumption of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) is increasing with the extending prevalence of health-conscious nutrition. For that reason, investigation of antioxidant value and finding differences between varieties are especially current research topic. The aim of this study was to determine the antioxidant status of the different parts of the sea buckthorn berry (skin + flesh, juice, peel) by TPC and FRAP analysis in the case of six genotypes. Based on our results, the polyphenol content of the skin of the berries of the cultivars the 'Leikora', 'Mara' and 'Habego' was significantly higher. The highest FRAP value was for the berries of 'Mara', followed by R-01 and Askola, while the lowest value was represented by the 'Clara'. The FRAP value of the berry skin was significantly higher for the ‘Leikora’ and ‘Habego’.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2022
Kötet: 28
ISBN: 978-963-306-904-2
Oldalak: pp. 140-144
Nyelv: angol
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: 28th International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Konferencia típusa: Konferencia
Helyszin: Szeged
Dátum: 2022. november 14-15.
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78308/
Kulcsszavak: Növénykémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 144. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2023. már. 20. 12:33
Utolsó módosítás: 2023. már. 20. 12:33
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/78488
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet