Recovery and functional properties of rubisco protein from conventional and enzymatic extractions

Perović Milica; Milošević Maja; Knežević Jugović Zorica; Antov Mirjana: Recovery and functional properties of rubisco protein from conventional and enzymatic extractions.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2022_280-281.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2022_280-281.pdf

Letöltés (501kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Protein isolates extracted by conventional and enzymatic protocols from pumpkin leaves were evaluated. Pumpkin leaves represent waste material that can be used for extraction of RuBisCO protein. Results showed that usage of Viscozyme for enzyme-assisted extraction enhanced recovery of protein by 30% compared to conventional extraction protocol. Moreover, protein extracted by enzymatic treatment showed improved solubility and oil holding capacity by 71% and 13%, respectively. Our findings might indicate a possibility of usage of enzyme treatment that would enable production of protein isolate with properties and/or in quantities tailored to their particular application in food systems.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2022
Kötet: 28
ISBN: 978-963-306-904-2
Oldalak: pp. 280-281
Nyelv: angol
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: 28th International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Konferencia típusa: Konferencia
Helyszin: Szeged
Dátum: 2022. november 14-15.
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78308/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia, Analitikai kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 281. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2023. már. 23. 10:41
Utolsó módosítás: 2023. már. 23. 10:41
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/78536
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet