Enyhe és középsúlyos afáziás személyek szóolvasási képességeinek vizsgálata szemkamerás eszközzel

Kis Orsolya and Steklács János and Jakab Katalin and Klivényi Péter: Enyhe és középsúlyos afáziás személyek szóolvasási képességeinek vizsgálata szemkamerás eszközzel. In: Új kutatások a neveléstudományokban 2021 : a neveléstudomány válaszai a jövő kihívásaira, (14). pp. 41-53. (2021)

[thumbnail of ukn_2021_041-053.pdf] Cikk, tanulmány, mű
ukn_2021_041-053.pdf

Download (253kB)

Abstract

A nyelvi és az olvasási funkciók közötti kapcsolat vitathatatlan. A nyelvi működés mechanizmusait vizsgáló kutatások középpontjában a gyermekkori nyelvfejlődés, továbbá a fejlődéses olvasászavarok feltárása áll, a felnőttkori szerzett olvasászavarok kevéssé kutatott terület. Mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban kevés információ áll rendelkezésre a felnőttkori szerzett nyelvi zavarhoz, vagyis afáziához gyakran társuló, a már kialakult olvasásrendszert érintő zavarról. Az afáziához mint szindrómához kapcsolódó tünetek részletes feltárása elengedhetetlen a megfelelő diagnosztika és az egyénre szabott, szindrómaspecifikus terápia kialakításához. A szemmozgáskövető műszerek technikai fejlődésének köszönhetően, az olvasás közben zajló szemmozgások elemzésén keresztül egyre pontosabb képet kaphatunk az olvasás folyamatáról. Tanulmányunkban felnőtt szerzett nyelvi zavarral diagnosztizált személyek szóolvasási képességeit vizsgáltuk. Elemeztük a szóhosszúság szemmozgásokra gyakorolt hatását a nyelvi zavar súlyosságának függvényében. A kutatásban részt vevő afáziás személyek olvasás közbeni szemmozgásait szemkamerás műszer segítségével rögzítettük és elemeztük. Eredményeink alapján a középsúlyos és az enyhe afáziás csoport között eltérés mutatkozott az egyre növekvő szerkezetű szavak olvasása során. A szemmozgások elemzése alapján úgy tűnik, a hosszabb szavak pontos olvasásához több kognitív erőforrás szükséges. Eredményeink hozzájárulnak az afázia természetének mélyebb megismeréséhez, valamint segítségre lehetnek az afáziás személyekkel való kommunikációs stratégia kialakításában.

Item Type: Book Section
Heading title: Oktatáselmélet
Journal or Publication Title: Új kutatások a neveléstudományokban 2021 : a neveléstudomány válaszai a jövő kihívásaira
Date: 2021
Volume: 14
ISSN: 2062-090X
ISBN: 978-963-306-896-0
Page Range: pp. 41-53
Series Name: Új kutatások a neveléstudományokban
Language: Hungarian
Publisher: Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet, Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizottsága
Place of Publication: Szeged
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78728/
Uncontrolled Keywords: Afázia, Szóolvasás, Szemmozgás - vizsgálat, Ideggyógyászat - vizsgálat
Additional Information: Bibliogr.: p. 51-53. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 03. Medical and health sciences
03. Medical and health sciences > 03.01. Basic medicine
Date Deposited: 2023. May. 22. 15:37
Last Modified: 2023. May. 22. 15:37
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/78905

Actions (login required)

View Item View Item