A friss narancs tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak = Fresh orange lots satisfied quality requirements in all aspects

A friss narancs tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak = Fresh orange lots satisfied quality requirements in all aspects. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 1. pp. 484-491. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_01_484-491.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_01_484-491.pdf

Download (714kB)

Abstract

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavaly novemberben kezdte meg a vásárlói tudatosság erősítésére is szolgáló hatósági termékteszt-sorozatát, amelynek eredményeit a hivatal Szupermenta című internetes blogján is rendszeresen közzéteszi. 2014 decemberétől 2015. február 3-ig vizsgálta a kereskedelemben kapható különböző narancsfajtákat, továbbá kandírozott és aszalt narancstermékeket. A vizsgálatokat MSZ EN 15662:2009 szabvány szerint 302 hatóanyagra és azok bomlástermékeire végezték. Az aszalt, valamint kandírozott élelmiszereknél is teljes körű laboratóriumi vizsgálatot végzett a NÉBIH: növényvédőszer-maradék, tartósítószerek, mesterséges színezékek, valamint jelölési előírások ellenőrzésére került sor. A friss narancs tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak, egy aszalt, cukrozott koktélnarancs terméket azonban a NÉBIH kivont a forgalomból. A series of authority product tests by the National Food Chain Safety Office (NEBIH), also aimed at strengthening customer awareness, was launched last November, and the results of the tests are regularly published by the office on its Szupermenta (Supermint) blog as well. Different commercially available orange varieties, and also candied and dried orange products were tested between December 2014 and February 3, 2015. Testing was performed for 302 active substances and their metabolites according to standard MSZ EN 15662:2009. A full set of laboratory tests were performed by NEBIH on dried and candied foods as well: pesticide residues, preservatives, artificial dyes and labeling prescriptions were checked. Fresh orange lots satisfied all quality requirements, however, a dried, candied cocktail orange product was recalled by NEBIH.

Item Type: Article
Other title: Narancsvizsgálatok = Orange analyses
Heading title: A NÉBIH hírei = News of NÉBIH
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2015
Volume: 61
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 484-491
Language: Hungarian, English
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78992/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer, Toxikológia, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 05. 08:03
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79027

Actions (login required)

View Item View Item