Gyógynövénydrogokból és teakeverékből készült tea flavonoid-tartalmának vizsgálata = Analysis of the flavonoid content of a tea made of herbal drugs and a tea blend

Nádosi Márta and Lelik László and Bernáth Jenő and Bányai László: Gyógynövénydrogokból és teakeverékből készült tea flavonoid-tartalmának vizsgálata = Analysis of the flavonoid content of a tea made of herbal drugs and a tea blend. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 2. pp. 560-571. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_02_560-571.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_02_560-571.pdf

Download (1MB)

Abstract

A szerzők a „Pannonhalmi májvédő” (Ph. Májvédő) élelmiszernek minősülő teakeverék flavonoid-tartalmát kétféle eljárással vizsgálták. A kísérletek során a Magyar Gyógyszerkönyv Ph. Hg. Vili. 01/2003:1833 (acetonos kivonás) és a Ph. Hg. Vili. 01/2002:1432 (alkoholos extrakció) módszereit alkalmazták. Az acetonos, illetve etanolos extraktumok flavonoid tartalmát mindkét eljárásban fotometriás módszerrel határozták meg. Megállapították, hogy a vizsgált teakeverék májvédő hatását elsődlegesen a máriatövis (Silybum marianum) elsődleges hatóanyaga, egy flavonolignán-komplex, a szilimarin biztosítja. A vizsgálatok során a szerzők a teakeverék flavonoid-tartalmát hiperozid egyenértékben határozták meg. Flavonoid content of a tea blend considered as food called „Pannonhalmi májvédő” (Hepatoprotective from Pannonhalma) was studied by the authors. Flavonoidtype compounds were analyzed using two procedures. During the experiments, methods of the Hungarian Pharmacopoeia Ph. Hg. VIII. 01/2003:1833 (acetone extraction) and Ph. Hg. VIII. 01/2002:1432 (alcohol extraction) were applied. Flavonoid content of the acetone or alcohol extracts were determined by a photometric method in both procedures. It was determined that the liver protecting effect of the tea blend studied is provided primarily by the main active ingredient of milk thistle, a flavonolignan complex called silymarin. During the study, flavonoid content of the tea blend was determined by the authors in hyperoside equivalent.

Item Type: Article
Other title: Gyógytea vizsgálata = Analysis of herbal tea
Heading title: Fókuszban = In Focus
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2015
Volume: 61
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 560-571
Language: Hungarian, English
Contributors:
Contribution
Name
Illustrator
Radácsi Péter
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78993/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Gyógynövények - kémia
Additional Information: Bibliogr.: 571. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 05. 11:12
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79035

Actions (login required)

View Item View Item