Sipos László and Ladányi Márta and Losó Viktor and Kókai Zoltán and Gere Attila: Érzékszervi bírálók egyetértésének nyomon követése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1326-1333. (2016)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1326-1333.pdf Download (775kB) |
Abstract
A szenzometria elméleti, valamint az akkreditált laboratóriumok fontos gyakorlati kérdése, hogy adott időszak mérési sorozatára vonatkozóan monitorozza és elemezze az érzékszervi bírálócsoport (panel) egyetértésének/konszenzusának alakulását. Az egyes bírálatok konszenzusának értékelésére a rangszámkülönbségek összege (sum of ranking difference, SRD) módszer jó értékelési alternatíva. A rangszámösszeg-mintázatok elemzésének nehézsége, hogy csak néhány évvel ezelőtt oldották meg rangszámösszeg-adatokra kidolgozott páronkénti szignifikáns differencia módszerét. Munkánkban módszerkombinációt javasolunk a bírálói konszenzus nyomon követésére.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Monitoring the agreement of sensory panelists |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2016 |
Volume: | 62 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 1326-1333 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - mérés |
Additional Information: | Bibliogr.: 1333. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 06. 14:23 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:20 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79118 |
Actions (login required)
View Item |