Érzékszervi bírálók egyetértésének nyomon követése

Sipos László and Ladányi Márta and Losó Viktor and Kókai Zoltán and Gere Attila: Érzékszervi bírálók egyetértésének nyomon követése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1326-1333. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1326-1333.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1326-1333.pdf

Download (775kB)

Abstract

A szenzometria elméleti, valamint az akkreditált laboratóriumok fontos gyakorlati kérdése, hogy adott időszak mérési sorozatára vonatkozóan monitorozza és elemezze az érzékszervi bírálócsoport (panel) egyetértésének/konszenzusának alakulását. Az egyes bírálatok konszenzusának értékelésére a rangszámkülönbségek összege (sum of ranking difference, SRD) módszer jó értékelési alternatíva. A rangszámösszeg-mintázatok elemzésének nehézsége, hogy csak néhány évvel ezelőtt oldották meg rangszámösszeg-adatokra kidolgozott páronkénti szignifikáns differencia módszerét. Munkánkban módszerkombinációt javasolunk a bírálói konszenzus nyomon követésére.

Item Type: Article
Other title: Monitoring the agreement of sensory panelists
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2016
Volume: 62
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1326-1333
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - mérés
Additional Information: Bibliogr.: 1333. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 06. 14:23
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79118

Actions (login required)

View Item View Item