A chiamag mint új élelmiszer

Kemenczei Ágnes and Maczó Anita and Kiss Anna: A chiamag mint új élelmiszer. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 1. pp. 1422-1427. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1422-1427.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1422-1427.pdf

Download (591kB)

Abstract

Napjaink egyik közkedvelt terméke az aztékzsálya magja, vagy közismertebb nevén chiamag. Népszerűségének oka gazdag tápanyag tartalma, illetve a fogyasztásához társított egészségre gyakorolt kedvező hatásai. Az aztékzsálya (Salvia hispanica L.) azték és maja civilizációk egyik alapvető terménye volt, különleges tápanyagtartalma miatt élelmiszerként történő fogyasztása mellett a gyógyászatban is használták. A chiamag fogyasztása napjainkban ismét reneszánszát éli, többek között az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában már több mint nyolc éve használják élelmiszer-összetevőként potenciális, egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. A chiamag fehérje-, esszenciális zsírsav-, és rosttartalma kiemelkedő, valamint kiváló természetes antioxidáns forrás. Az aztékzsályamag az Európai Unióban „új élelmiszernek” minősül, forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának szigorú feltételei vannak. Az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (Directorate-General For Health and Food Safety, DG SANTE) 2009-ben hagyta jóvá a chiamag élelmiszer-összetevőkent történő felhasználását, amelynek feltételeit 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben módosította. Napi 15 grammnál több fogyasztása azonban emésztőrendszeri problémákat okozhat, ezért erre az Európai Unióban a vásárlót figyelmeztetni kell. Fogyasztásakor továbbá figyelembe kell venni potenciális allergizáló hatását is. A chiamag fogyasztásának pozitív hatásai napjainkban még nem nyertek bizonyítást, az élelmiszeriparban betöltött jövőbeli szerepére vonatkozóan további kutatások szükségesek.

Item Type: Article
Other title: Chia seeds as a novel food
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2017
Volume: 63
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1422-1427
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79000/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat, Chiamag
Additional Information: Bibliogr.: 1427. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 07. 07:58
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:17
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79132

Actions (login required)

View Item View Item