Természettudományos oktatás az iskolában élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével

Tiszáné Kósa Eszter Imola and Szabó S. András and Szabó Gergely Levente and Izsák Margit and Bozi János: Természettudományos oktatás az iskolában élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 1. pp. 1452-1458. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1452-1458.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1452-1458.pdf

Download (777kB)

Abstract

A természettudományos ismeretek oktatásában a kísérleteknek meghatározó a jelentősége. A diákok pedig - úgy tapasztaltuk - nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya egy számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Ismét tíz egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le a következő témakörökben: színkialakulás és pH-érték, ízfelismerés elfedése, tojásfehérje reakciója sóval és citromlével, szőlőcukor és porcukor azonosítása, pezsgőpor készítés, tej zsírtartalmának mérése, xantoprotein reakció, sajtolvasztás mikrohullámú sütőben, főzés kukta fazékban, karotinoidok kimutatása. A vizsgálatok illetve a kísérletek során felhasznált élelmiszerek: céklalé, citromsav, málnaszörp, szódabikarbóna, vörösbor, tojásfehérje, konyhasó, citromlé, szőlőcukor, porcukor, borkősav, tej, sajt, sárgarépa.

Item Type: Article
Other title: Teaching of natural sciences in schools with the help of food investigation experiments ; Élelmiszer-vizsgálati kísérletek az iskolában
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2017
Volume: 63
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1452-1458
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79000/
Uncontrolled Keywords: Természettudományos nevelés, Élelmiszervizsgálat - középiskola, Kémia tanítása - középiskola, Fizika tanítása - középiskola, Biológia tanítása - középiskola, Élelmiszervizsgálat - általános iskola, Kémia tanítása - általános iskola, Fizika tanítása - általános iskola, Biológia tanítása - általános iskola, Élelmiszerbiológia, Élelmiszerfizika, Élelmiszerkémia
Additional Information: Bibliogr.: 1458. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 07. 08:37
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79136

Actions (login required)

View Item View Item