A feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata Staphylococcus aureus törzseken

Mikulka Petra and Čanak Iva and Frece Jadranka and Mohácsiné Farkas Csilla: A feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata Staphylococcus aureus törzseken. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 3. pp. 1634-1641. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1634-1641.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1634-1641.pdf

Download (331kB)

Abstract

A vásárlói tudatosság növekedésével egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozik a minimálisan feldolgozott, csökkentett adalékanyag-tartalmú élelmiszeripari termékekre. Az élelmiszerek biztonságának és stabilitásának megőrzése érdekében a tartósítószerek használata a legtöbb esetben szükséges, de mennyiségük alternatív tartósítószerek alkalmazásával csökkenthető vagy helyettesíthető. A szakirodalomban számos kutatási eredmény található, amelyek alátámasztják a feketeköménymag-olaj antimikrobás hatását, oxidatív stabilitását és gyökfogó képességét. Ezek a tulajdonságok kedvező élettani hatásaival társulva különösen alkalmassá teszik természetes tartósítószerként való alkalmazásra. A munka célja a feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata volt – egy élelmiszerbiztonsági szempontból fontos kórokozó – a Staphylococcus aureus esetében. A hatásmechanizmus pontosabb feltérképezésének érdekében eritromicinnel dolgoztunk, majd az olaj kombinált tartósítási eljárásban való alkalmazhatóságának vizsgálatához szerves savakkal végeztünk kombinált kezeléseket.

Item Type: Article
Other title: Investigation of the antimicrobial effect of black cumin seed oil using staphylococcus aureus strains
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2017
Volume: 63
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1634-1641
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79002/
Uncontrolled Keywords: Feketeköménymag-olaj, Élelmiszerbiztonság, Mikrobiológia, Élelmiszervizsgálat
Additional Information: Bibliogr.: p. 1640-1641. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 07. 12:52
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79166

Actions (login required)

View Item View Item