A tej hőkezelésének élelmiszer-biztonsági és energetikai vizsgálata

Korzenszky Péter and Kovács Ágnes and Meixner Richárd and Pettkó Csaba: A tej hőkezelésének élelmiszer-biztonsági és energetikai vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 3. pp. 1680-1691. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1680-1691.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1680-1691.pdf

Download (915kB)

Abstract

Kutatócsoportunk a tehéntej hőkezelésének élelmiszerbiztonsági és energetikai hatékonyságát vizsgálta. Az ismert hőkezelési eljárások közül most egy 75 oC-on hőkezelt és 5 percig hőn tartott tehéntej esetében mutatjuk be vizsgálatunk eredményeit. A tehéntej megfelelő módon történő kezelése az élelmiszer-előállítás talán legsarkalatosabb kérdése, ugyanakkor az élelmiszer-biztonság és az előállításhoz felhasznált energia mennyisége sem közömbös az üzem szempontjából. Méréseinket az Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszerhigiéniai Tanszékén található PG 015 típusú pasztőrgépén végeztük. Mértük a technológia során a befektetett villamos energiát és a felhasznált hőmennyiség nagyságát. Az élelmiszer-előállítás hatékonyságát a hasznosuló és a befektetett energia mennyiségek hányadosaként határoztuk meg. A hőkezelés megfelelőségének igazolására peroxidázenzim inaktivitástesztet végeztünk el a kezeletlen, az azonos hőmérsékleten kezelt, a hőntartás nélkül és a megfelelő ideig hőn tartott tehéntej esetén. Vizsgálataink eredményeként elmondhatjuk, hogy egy-egy technológiába épített hő visszanyerő zóna a COP (coefficient of performance - hatékonysági együttható) értékét egy fölötti értéken tartja. A felfűtés és hőntartás időtartamának optimalizálásával, a kívánt technológiai hőmérséklet pontos beállításával, valamint az élelmiszer-biztonsági határértékek és vizsgálatok alkalmazásával egy nagyobb rendszer hatásfoka is jelentősen javítható.

Item Type: Article
Other title: Food safety and energetics analysis of the heat treatment of milk ; Tej hőkezelésének energetikája, biztonsága
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2017
Volume: 63
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1680-1691
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79002/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerbiztonság, Élelmiszeripari technológia, Hőkezelés - tej
Additional Information: Bibliogr.: 1691. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 07. 13:38
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:17
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79172

Actions (login required)

View Item View Item