Élelmiszerek stronciumtartalmának és a stroncium biológiai szerepének vizsgálata

Szabó S. András: Élelmiszerek stronciumtartalmának és a stroncium biológiai szerepének vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 4. pp. 1774-1782. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_04_1774-1782.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_04_1774-1782.pdf

Download (1MB)

Abstract

Élettani szempontból a stroncium mikroelem, amelynek közös transzportrendszere van a kalciummal. A növényekben és talajokban a kalcium és a stroncium koncentrációi között többnyire két nagyságrend a különbség. Az állati és emberi szervezetben viszont akár három nagyságrend is lehet az eltérés. Ennek oka az erőteljes diszkrimináló képesség, amelynek révén a stroncium lényegesen kisebb mennyiségben szívódik fel a melegvérűek bélcsatornájából. így az emberi szervezet Sr:Ca arányának értéke és radiostroncium szennyezettsége (90Sr/Ca) jelentősen kisebb, mint az elfogyasztott ételekben mérhető mennyiségek. Köztudomású, hogy a stroncium részben helyettesítheti a kalciumot, ám a szervezetbe bevitt nagy mennyiségű stroncium toxikus. Ugyanakkor a stronciumot gyógyszerként is alkalmazzák csontritkulás kezelésére. A stroncium növény-, állat- és humánélettani szerepének tisztázása, esetleges eszszenciális szerepének bizonyítása további vizsgálatokat igényel. Mivel az esszenciális és a nem létfontosságú mikroelemek az egészséges szervezeten belüli koncentrációeloszlása jelentős eltérést mutat, ez az ismeret segítséget nyújt az adott mikroelem biológiai szerepének meghatározására az egészséges testszövetekben mérhető koncentrációeloszlások vizsgálatával, mert a szövetekben a létfontosságú elemek szűk koncentrációtartományban vannak jelen.

Item Type: Article
Other title: Investigation of the strontium content of foods and the biological role of strontium ; A stroncium biológiai szerepe
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2017
Volume: 63
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1774-1782
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79003/
Uncontrolled Keywords: Csontritkulás, Stroncium, Analitikai kémia
Additional Information: Bibliogr.: p. 1781-1782. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 10. 07:52
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79186

Actions (login required)

View Item View Item