A gyümölcscukor humánbiológiai jellemzői

Biró György: A gyümölcscukor humánbiológiai jellemzői. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 1. pp. 1894-1906. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_01_1894-1906.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_01_1894-1906.pdf

Download (1MB)

Abstract

Az ember táplálékának természetes összetevője a gyümölcscukor, amely főként gyümölcsökből, mézből és kis mennyiségben zöldségekből kerül a szervezetbe. Ezekben a forrásokban részben szabad cukor formájában található, részben a diszacharid szacharóz egyik alkotójaként. Az igen nagy arányban szabad fruktózt szolgáltató, lebontott kukoricakeményítő-alapú kukoricaszirup, illetve az enzimatikusan kezelt szacharóz, azaz invertcukor felhasználása a különféle élelmiszerek édesítésére az utóbbi évtizedekben főként rohamosan elterjedt, és a gyümölcscukor excesszív beviteléhez vezetett. Ennek a fogyasztó egészségi állapotára gyakorolt következményeit embernél - a táplálék összetett jellege miatt - nagyon nehéz vizsgálni, az állatkísérletek eredményeinek emberre történő transzponálása pedig alapos megfontolást követel, és nem is mindig kivitelezhető. Ezen nehézségek ellenére érdemes és fontos áttekinteni az eddigi tanulmányokat. Kétségtelen, hogy a gyümölcscukor az anyagcserében sajátos módon vesz részt, viselkedése eltér az ember számára esszenciális funkciót ellátó glükózétól. Tehát más élettani következményekkel kell számolni. A kardiovaszkuláris rendszer betegségei, az elhízás, a metabolikus szindróma tünetegyüttese, sőt a roszszindulatú daganatok kapcsolódhatnak a túlzott fruktóz-bevitelhez. Az epidemiológiai vizsgálatok és az összefüggéseket vizsgáló kutatások nem mindig adnak konzisztens képet, vannak eltérő eredmények is. Az ellentmondások feloldása még sok vizsgálatot kíván. A tudomány ereje azonban éppen abban rejlik, hogy bizonyítékokon és cáfolatokon keresztül képes tiszta képet nyújtani.

Item Type: Article
Other title: Human biological characteristics of fructose
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2018
Volume: 64
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1894-1906
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79004/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia, Fruktóz, Táplálkozás
Additional Information: Bibliogr.: p. 1903-1906. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 10. 09:40
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79200

Actions (login required)

View Item View Item