Mesterséges neurális hálózatok élelmiszertudományi alkalmazásai és nemzetközi trendjei

Nyitrai Ákos and Gere Attila and Sipos László: Mesterséges neurális hálózatok élelmiszertudományi alkalmazásai és nemzetközi trendjei. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 3. pp. 2140-2153. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2140-2153.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2140-2153.pdf

Download (2MB)

Abstract

A mesterséges neurális hálózatok rendszere napjainkra egyre inkább a kutatások fókuszába került, melynek eredményeit az ipari gyakorlatok számos helyen alkalmazzák. Sikerességük abban rejlik, hogy képesek az adatokban rejlő komplex kapcsolatok, és az adatokban rejlő mintázatok felismerésére, valamint az ismeretlen minták előrejelzésére is, így segítségükkel érték- és kategória-előrejelzések tehetők meg nagy biztonsággal. A mesterséges neurális hálózatok nagyon hatékony eszközök a nem lineáris trendek adatokon belüli modellezéséhez. Sok esetben ott is jól teljesítenek, ahol a hagyományos statisztikai eszközök nem kielégítő eredményeket mutatnak, vagy nem képesek adott kutatási probléma megoldására. Munkánkban összefoglaljuk a neurális hálózatok működési elvét, felépítését (topológiáját), a hálózatok csoportosítását és alkalmazási lehetőségeit. Külön részben mutatjuk be a felhasználási típusok alapján - predikció, osztályozás, optimalizálás - a legújabb élelmiszertudományi alkalmazásokat. Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges neurális hálózatok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek kifejezetten alkalmassá teszik őket az élelmiszertudományi feladatok megoldására.

Item Type: Article
Other title: Food science applications and international trends of artificial neural networks
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2018
Volume: 64
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 2140-2153
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79006/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszertudomány
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 10. 14:01
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79234

Actions (login required)

View Item View Item