A kávézacc beltartalmi jellemzőinek vizsgálata klasszikus mérési, ICP-OES és FT-NIR technika alkalmazásával

Kárpáti Zsóka and Benes Eszter Luca and Fodor Marietta: A kávézacc beltartalmi jellemzőinek vizsgálata klasszikus mérési, ICP-OES és FT-NIR technika alkalmazásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 3. pp. 2164-2176. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2164-2176.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2164-2176.pdf

Download (1MB)

Abstract

Akávézaccakávéitalkészítéseutánjelentősmennyiségben visszamaradó melléktermék. Hasznosítási lehetőségeivel számos kutatás foglalkozott és bizonyította adott esetben pozitív hatását. Tanulmányunkban a kávézacc talajjavító anyagként történő felhasználhatóságához valamint a zacc alapján történő eredetazonosításhoz végeztünk méréseket. Meghatároztuk a presszó eljárással készült kávéitalok melléktermékeként keletkező zacc pH-értékét, szárazanyag- és vízben oldódó összes sótartalmát. ICPOES technika alkalmazásával mértük a minták ásványi anyag tartalmát. Felvettük a minták FT-NIR spektrumát és a spektrumadatok kemometriai kiértékelésével mintázatfelismerest végeztünk termőhely es szerint.

Item Type: Article
Other title: Nutritional analysis of coffee dregs for utilization purposes using classical, ICP-OES and FT-NIR techniques ; A kávézacc vizsgálata
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2018
Volume: 64
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 2164-2176
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79006/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Kávézacc, Élelmiszerbiztonság
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 10. 14:47
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79236

Actions (login required)

View Item View Item