Műtrágyakezelés hatása a szemes-cirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére

Jevcsák Szintia and Bíró Attila and Remenyik Judit and Lehoczki Gábor and Murányi Eszter and Jóvér János and Diósi Gerda and Sipos Péter: Műtrágyakezelés hatása a szemes-cirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 4. pp. 2278-2284. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_04_2278-2284.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_04_2278-2284.pdf

Download (1MB)

Abstract

Kísérleteinkben különböző nitrogén-műtrágya-adagokkal kezelt termőterületeken termesztett szemescirok termésének lisztjében mérhető zsírtartalom és zsírsavösszetétel változását vizsgáltuk a zsírsavak metilésztereinek gázkromatográfiás analízisével. A zsírtartalom mennyisége enyhe emelkedést mutatott a növekvő műtrágyakezelés hatására, az egyes kezelések között szignifikáns eltérést figyeltünk meg. A zsírsavösszetétel a kezelések függvényében eltérő eredményeket mutatott. Megállapítottuk, hogy a kezelések pozitívan hatottak a minták zsírtartalmára, a növekvő nitrogéndózis azonban nem eredményezett kimagasló növekedést egyik zsírsav esetében sem. A zsírsavak egymáshoz viszonyított aránya nitrogén dózis függvényében számottevően nem változott. A telítetlen zsírsavak mennyisége átlagosan 83%, a telített zsírsavak mennyisége pedig 17% volt. A szemescirok zsírtartalma alacsonynak mondható (1,1-1,5%), ennek ellenére jó esszenciális zsírsav-forrásnak tekinthető. Az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak mennyisége átlagosan 50% volt az általunk vizsgált mintákban, mely érték szintén emeli a szemescirok táplálkozás-élettani hatását.

Item Type: Article
Other title: Effect of fertilization on the fat content and fatty acid profile of sorghum flour samples
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2018
Volume: 64
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 2278-2284
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79007/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 11. 08:12
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79250

Actions (login required)

View Item View Item