Jevcsák Szintia and Bíró Attila and Remenyik Judit and Lehoczki Gábor and Murányi Eszter and Jóvér János and Diósi Gerda and Sipos Péter: Műtrágyakezelés hatása a szemes-cirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 4. pp. 2278-2284. (2018)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_04_2278-2284.pdf Download (1MB) |
Abstract
Kísérleteinkben különböző nitrogén-műtrágya-adagokkal kezelt termőterületeken termesztett szemescirok termésének lisztjében mérhető zsírtartalom és zsírsavösszetétel változását vizsgáltuk a zsírsavak metilésztereinek gázkromatográfiás analízisével. A zsírtartalom mennyisége enyhe emelkedést mutatott a növekvő műtrágyakezelés hatására, az egyes kezelések között szignifikáns eltérést figyeltünk meg. A zsírsavösszetétel a kezelések függvényében eltérő eredményeket mutatott. Megállapítottuk, hogy a kezelések pozitívan hatottak a minták zsírtartalmára, a növekvő nitrogéndózis azonban nem eredményezett kimagasló növekedést egyik zsírsav esetében sem. A zsírsavak egymáshoz viszonyított aránya nitrogén dózis függvényében számottevően nem változott. A telítetlen zsírsavak mennyisége átlagosan 83%, a telített zsírsavak mennyisége pedig 17% volt. A szemescirok zsírtartalma alacsonynak mondható (1,1-1,5%), ennek ellenére jó esszenciális zsírsav-forrásnak tekinthető. Az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak mennyisége átlagosan 50% volt az általunk vizsgált mintákban, mely érték szintén emeli a szemescirok táplálkozás-élettani hatását.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Effect of fertilization on the fat content and fatty acid profile of sorghum flour samples |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2018 |
Volume: | 64 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 2278-2284 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79007/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság |
Additional Information: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 11. 08:12 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:14 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79250 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |