Csapó János and Albert Csilla and Szigeti Tamás János: Funkcionális élelmiszerek. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 1. pp. 2340-2348. (2019)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_01_2340-2348.pdf Download (241kB) |
Abstract
A funkcionális élelmiszerek olyan készítmények, amelyek az alkotóelemeket megfelelő mennyiségben tartalmazzák, ám a hagyományos élelmiszerekhez képest nagyobb mértékben hatnak az életfunkciókra, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, egészségvédő hatásúak, összességében tehát kiemelten előnyös hatást fejtenek ki az emberi szervezetre. A funkcionális élelmiszerek előállításánál lényeges kérdés az, hogy milyen kiegészítő komponenst kell adni a termékhez, hogy a kívánt funkcionális – az életfolyamatokat különösen támogató – hatás kialakulhasson az emberi szervezetben. A közfogyasztásra bocsátás előtt tisztázni kell a funkcionális élelmiszerek fiziológiás hatását, a termék előállításának helyes gyakorlatát, a fogyasztói igényeket, a funkcionális élelmiszerekkel kapcsolatos élelmiszerbiztonságot, és a törvényi szabályozást. A funkcionális élelmiszerek előállítása egy olyan, viszonylag új terület, ahol a technológia kidolgozása, a vásárlók részéről történő elfogadás napjainkban is folyik, így az előállítók és a fogyasztók akár együtt is irányíthatják azokat a folyamatokat, amelyek néhány év múlva beépülhetnek a hagyományos élelmiszer-előállítási gyakorlatba. Közleményünk első felében a funkcionális élelmiszerekkel kapcsolatos alapfogalmakat tárgyaljuk, majd az élelmiszerek kémiai jellegű anyagokkal való kiegészítésével előállított, néhány funkcionális élelmiszer jellemző tulajdonságait ismertetjük. A dolgozat terjedelmi korlátai miatt a mikrobiológiai kultúrákkal (élőflórával) előállított termékek tárgyalását egy későbbi munkánkban tervezzük.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Functional foods |
Heading title: | Fókuszban = In Focus |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2019 |
Volume: | 65 |
Number: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 2340-2348 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79008/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszerkémia, Élelmiszer-biokémia, Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat |
Additional Information: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 11. 08:45 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:11 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79260 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |