Élelmiszerek ásványianyag-tartalma - palládium az élelmiszerekben

Szabó S. András: Élelmiszerek ásványianyag-tartalma - palládium az élelmiszerekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 1. pp. 2406-2408. (2019)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_01_2406-2408.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_01_2406-2408.pdf

Download (171kB)

Abstract

A palládium a platinafémekhez tartozó nehézfém, mikroelem. A platinafémeken belül a könnyű platinafémek csoportjába sorolható. Nem esszenciális és nem is stimulatív hatású elem. Az élelmiszerláncban meglehetősen kicsi, µg/kg koncentrációban fordul elő, ezért – bár létezik néhány határozottan toxikus vegyülete – toxikus hatásának gyakorlati (a mezőgazdasági termelés, a környezetvédelem vagy a humán táplálkozás szempontjából) jelentősége nincs. A palládiummal kapcsolatos ismeretanyag tárgyalására egy évekkel ezelőtt megkezdett közleménysorozat kiegészítése végett vállalkoztam.

Item Type: Article
Other title: Mineral content of foodstuffs - palladium in food
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2019
Volume: 65
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 2406-2408
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79008/
Uncontrolled Keywords: Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Palládium, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 11. 10:45
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79268

Actions (login required)

View Item View Item