Kántor Andrea and Fischinger László Ádám and Alexa Loránd and Papp-Topa Emőke and Kovács Béla and Czipa Nikolett: Funkcionális kenyér, avagy a fokhagyma és készítményei hatása a kenyér egyes paramétereire. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 4. pp. 2704-2709. (2019)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_04_2704-2709.pdf Download (573kB) |
Abstract
Napjainkban a kenyér fogyasztása szinte mindennapos. Mivel a fokhagyma jótékony hatása közismert, ezért is gondoltunk arra, hogy a kenyérbe sütve azt, egy kellemes ízű és élettanilag is kedvező hatású terméket hozhatunk létre. A kísérlethez fokhagymát, fokhagymakrémet és fokhagyma granulátumot használtunk különböző koncentrációkban, melyeket előzetes vizsgálatok alapján választottunk ki. Az elkészült termékeknél vizsgáltuk, hogy a kontroll kenyerünkhöz képest a dúsítások milyen mértékben változtatták meg a termékben az antioxidáns hatású vegyületek, valamint makroelemek mennyiségét. Az eredményeket statisztikai programmal is elemeztük, amelynek alapján megállapítottuk, hogy a vizsgált paraméterekben igazolható különbségeket sikerült kimutatni az egyes kísérleti cipók között. Az összes polifenol-tartalomban egyértelmű növekedést értünk el, az elemtartalom esetében azonban változatos eredményeket kaptunk.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Functional bread, or the effects of garlic and its products on certain parameters of bread |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2019 |
Volume: | 65 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 2704-2709 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79011/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia, Kenyér |
Additional Information: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 12. 07:43 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:11 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79312 |
Actions (login required)
View Item |