Benes Eszter Luca and Szedljak Ildikó: Eltérő mennyiségű kendermagliszttel dúsított durum kenyerek kémiai jellemzőinek összevetése a technológiai paraméterek függvényében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 4. pp. 2716-2723. (2019)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_04_2716-2723.pdf Download (932kB) |
Abstract
A fogyasztók körében a tudatos táplálkozás és az egészséges életmódra való törekvés egyre fontosabb szerepet tölt be. A sütőipari termékek a mindennapi élelmiszerfogyasztás részét képezik, ezért a fogyasztók széles köréhez eljuttathatók. Munkánk során szem előtt tartva mindezt kendermagliszttel dúsított durumbúza kenyereket készítettünk (különböző keverési arányokat alkalmazva). Vizsgáltuk a keverékkészítés hatását a késztermék térfogatára, alaki hányadosára és savfokára. Ezen kívül meghatároztuk a késztermékek vízben oldható összes polifenol-tartalmát (TPC) és antioxidáns-kapacitását, amelyek változását a tésztakészítés különböző szakaszaiban (dagasztás, kelesztés) is mértük. A termék esetében ezen vizsgálati paraméterek alapján állapítottuk meg a maximálisan hozzáadható kendermagliszt mennyiségét.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Comparison of chemical characteristics and technological parameters in durum wheat based breads enriched with hemp seed flour |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2019 |
Volume: | 65 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 2716-2723 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79011/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerbiztonság, Kenyér |
Additional Information: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 12. 07:51 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:11 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79314 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |