Food safety assessment of the mycotoxin and pesticide residue contamination of our foods, part 1. : pesticide residues

Ambrus Árpád and Szenczi-Cseh Júlia and Griff Tamás and Kerekes Kata and Miklós Gabriella and Vásárhelyi Adrien and Szigeti Tamás János: Food safety assessment of the mycotoxin and pesticide residue contamination of our foods, part 1. : pesticide residues. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 1. pp. 2790-2801. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2790-2801.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2790-2801.pdf

Download (439kB)

Abstract

In the first part of our paper, the regulation of pesticide residues in foods and feeds is presented, as well as the requirements regarding their analytical examination, and the experiences of current domestic practice are analyzed. Based on the analytical results of NÉBIH between 2014 and 2018, the pesticide residue content of the foodstuffs on the market is analyzed and the exposure of Hungarian consumers is estimated in order to facilitate the rational and regular use of pesticides by means of a scientific evaluation of the situation; recommendations are also made. Based on extensive studies and international information it can be stated that pesticide residues in our foods, including glyphosate residues, do not pose a food safety or public health risk to consumers.

Item Type: Article
Other title: Élelmiszereink mikotoxin és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 1. rész. : növényvédőszer-maradékok
Heading title: Fókuszban = In Focus
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2020
Volume: 66
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 2790-2801
Language: English
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79012/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság
Additional Information: Bibliogr.: p. 2798-2801. ; összefoglalás angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 12. 08:48
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79340

Actions (login required)

View Item View Item