Bánáti Diána: Vírusok az élelmiszerekben az új koronavírus-járvány fényében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 2. pp. 2892-2905. (2020)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_02_2892-2905.pdf Download (751kB) |
Abstract
A szerző a SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) új típusú koronavírus) által okozott, 2019-2020 években kitört COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) viágjárvány (pandémia) kapcsán összefoglalót készített az élelmiszerekkel, illetve az élelmiszerlánc-biztonsággal összefüggő patogén vírusok jellemzőiről, terjedési módjáról, gazdasági jelentőségéről. A világjárvány kezdeti időszakában nem volt bizonyos, hogy a SARS-CoV-2 terjedése élelmiszerek közvetítésével várható-e. Az összes meghatározó élelmiszer-biztonsági és járványügyi európai és világszervezet (EFSA, WHO, CDC, FDA stb.) azt állítja, hogy a SARS-CoV-2 nem terjed élelmiszerek útján. Azt azonban tudjuk, hogy a vírus néhány órától napokig (akár 3 napig) terjedő időn keresztül stabil aeroszolokban és bizonyos felületeken. Ugyanakkor igen sokrétűek a COVID-19 világjárványnak az élelmiszerekre, a táplálkozásra, az egészségre, a környezetre és az egész élelmiszer hálózatra gyakorolt következményei, amelyekt a szerző röviden áttekint.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Viruses in food - in the light of the new coronavirus pandemic |
Heading title: | Fókuszban = In Focus |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2020 |
Volume: | 66 |
Number: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 2892-2905 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79013/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat, Világjárvány, Koronavírus járvány, Madárinfluenza, Sertésinfluenza, Élelmiszergazdaság |
Additional Information: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 12. 10:00 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:08 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79353 |
Actions (login required)
View Item |