Az élelmiszerek kettős minőségének fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján

Bognár Lajos and Dorkó Annamária and László Veronika and Fekete László and Szakos Dávid and Kasza Gyula: Az élelmiszerek kettős minőségének fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 3. pp. 3040-3047. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_03_3040-3047.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_03_3040-3047.pdf

Download (476kB)

Abstract

Az élelmiszerek kettős minősége, tehát az a jelenség, hogy különböző országokban azonos márkanév és/vagy nagyon hasonló csomagolás mellett eltérő minőségű/öszszetételű élelmiszerrel találkoznak a vásárlók, az elmúlt évek egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdése volt az élelmiszerlánc területén. Az Európai Bizottság termék-öszszehasonlító és fogyasztói vizsgálatait megelőzve a NÉBIH már 2014 óta vizsgálja a kérdéskört többféle módszertan alkalmazásával. Cikkünkben az EU által is támogatott RCR-EFSQ CHAFEA projekt keretében végzett fogyasztói kutatás eredményeit mutatjuk be. A kettős minőség témaköre hangsúlyosan van jelen a köztudatban. A magyar fogyasztók közel fele észlelt már konkrét különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek között. Ötből három megkérdezett személy szerint a kettős minőség elfogadhatatlan, és tízből kilenc ember szerint fontos, hogy a kettős minőség fennállása esetén a gyártó a termékjelölésen tájékoztassa a fogyasztót. Egyértelműen szükséges tehát a kérdéskör hatósági szintű kezelése, nemcsak az irányelvmódosítás következtében jogszabályi szinten, hanem a fogyasztók tájékoztatása tekintetében is. A válaszadók véleménye alapján az esetleges különbségeket egyértelműen meg kell jelölni a termék csomagolásán. A kutatásunk során feltárt fogyasztói vélemények iránymutatást adhatnak a jövőbeli termék-összehasonlító vizsgálatok tervezéséhez, valamint a gyártóknak a helyzet fogyasztóbarát kezeléséhez.

Item Type: Article
Other title: Consumer perception of dual food quality based on a questionnaire survey
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2020
Volume: 66
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3040-3047
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79014/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerminőség, Fogyasztói magatartás, Kérdőíves felmérés
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 12. 13:31
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79373

Actions (login required)

View Item View Item