Vega hamburgerek, vegán húsok? : az Európai Parlament döntése a növényi alapú húspótló élelmiszerek elnevezéséről

Bánáti Diána: Vega hamburgerek, vegán húsok? : az Európai Parlament döntése a növényi alapú húspótló élelmiszerek elnevezéséről. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 4. pp. 3158-3165. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3158-3165.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3158-3165.pdf

Download (257kB)

Abstract

A jelenlegi élelmiszer-ellátó rendszer nem felel meg a XXI. század követelményeinek. Az egészségünket veszélyeztetheti az a mód, ahogyan termeljük és feldolgozzuk az élelmiszereket, sőt a világ növekvő népességét sem tudjuk így ellátni. A laboratóriumban előállított hús és a növényi alapú húshelyettesítők egyre népszerűbbek. A Petri-csészében növekvő hússzövet egyre több befektető érdeklődését felkeltette. A növényi alapú étrend egyre fontosabbá válik mind az egészségtudatos, mind pedig a környezettudatos fogyasztók számára, sőt hozzájárul a fenntarthatósághoz. Számos országban gyorsan növekszik a növényi alapú fehérjék iránti igény, nemcsak hamburger alternatívák, hanem egyéb új, innovatív termékek formájában is. Sorra jelennek meg alternatív hús termékek, például a ’vegán burgerek’, a ’szója steak’, a ’tofu kolbász’ és hasonlók. Az Európai Unióban heves vita bontakozott ki a hús helyettesítő termékek elnevezését illetően. Kérdésessé vált, hogy az olyan elnevezések, mint ’vegetariánus hamburger’ vagy ’szója kolbász’ nem tévesztik-e meg a fogyasztót. Az Európai Parlament a közelmúltban úgy döntött, hogy a ’hús’ lehet növényi alapú, ugyanakkor csak az állati eredetű tejet szabad tejnek nevezni. A növényi alapú termékeket nem szabad tejnek, tejszínnek, vajnak, sajtnak vagy joghurtnak nevezni, mert a jogszabályok szerint azok csak állati eredetű élelmiszerek elnevezései lehetnek. A magyar, német, spanyol és más nemzetek hagyományosan sok(féle) húst fogyasztanak. A húsok, húskészítmények fogyasztása része ezen népek kultúrájának; hagyományosan nagyra értékelik a húsok szerepét. Kérdéses, hogy az EP mostani döntése vajon nem vált-e ki értetlenséget és ellenállást, amint egy ’lehetetlen növényi hamburger’ kerül az asztalukra.

Item Type: Article
Other title: Veggie burgers, vegan meats? : the ruling of the European Parliament paved the way for meat substitutes with meat denominations
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2020
Volume: 66
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3158-3165
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79015/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszeripari technológia, Élelmiszertudomány
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 13. 07:47
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79391

Actions (login required)

View Item View Item