SPME technika alkalmazása a tejipari termékek minőségi mutatóinak meghatározásához

Székelyhidi Rita and Hanczné Lakatos Erika and Ajtony Zsolt: SPME technika alkalmazása a tejipari termékek minőségi mutatóinak meghatározásához. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 4. pp. 3188-3192. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3188-3192.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3188-3192.pdf

Download (175kB)

Abstract

A szilárdfázisú mikroextrakció (Solid Phase Micro Extraction – SPME) egy viszonylag újkeletű extrakciós technika, amely egyesíti a keverékből vett minta kinyerését, valamint a dúsítás nélküli, eredeti állapotban lévő minta vizsgálandó komponenseinek egyszerűbb deszorpcióját az analitikai berendezésben. A szerzők a szakirodalomban jelen lévő nagyszámú közlemény alapján ismertetik a (SPME) technika felhasználhatóságának lehetőségeit tejipari termékek esetében. Bemutatja a SPME mintavételi eljárás segítségével detektálható főbb vegyületcsoportokat, szakirodalmi példákon keresztül, úgy, mint zsírsavak, aldehidek és ketonok, észterek, alkoholok, kéntartalmú szerves vegyületek, furánok, fenolok és terpenoidok. A szerzők a kézirat korlátozott terjedelme miatt csak az SPME technikával végzett mintaelőkészítés lehetőségeiről számolnak be. A szilárdfázisú mikroextrakciót követő – elsősorban gáz- és folyadékkromatográfiás – műszeres analitikai vizsgálati módszereket nem ismertetik. A műszeres elemzések részletei a hivatkozott irodalmi forrásokban rendelkezésre állnak.

Item Type: Article
Other title: Application of the SPME technique for determinate the quality indicators of dairy products
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2020
Volume: 66
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3188-3192
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79015/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Tej, Tejtermékek
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 13. 08:18
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79395

Actions (login required)

View Item View Item