Sipos László and Nyitrai Ákos and Szabó Dániel and Urbin Ágnes and Nagy Balázs Vince: Érzékszervi bírálók látásvizsgálati tesztjei - áttekintés. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 4. pp. 3202-3211. (2020)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3202-3211.pdf Download (718kB) |
Abstract
Az érzékszervi vizsgálatokon a bírálóknak jó általános egészségi állapottal kell rendelkezniük. Nem lehet semmilyen olyan hiányosságuk, amely hatással lehet érzékelésükre, vagy károsan befolyásolhatják érzékszervi teljesítőképességüket, és így hatással lehetnek bírálataik megbízhatóságára. A bíráló látását alapvetően három tényező határozza meg: látásélesség, kontrasztérzékenység és színlátás. Az érzékszervi vizsgálatok nemzetközi gyakorlatában általánosan a színlátást vizsgálják. A színtévesztés vizsgálatát jellemzően az Ishihara pszeudo-izokromatikus színteszttel, míg a színdiszkriminációs képességet pedig a Farnsworth-Munsell 100 színárnyalat teszt segítségével végzik [1]. A színtévesztők kiszűrésére legpontosabb eszköz az anomaloszkóp. A színtévesztők szűrése azért is fontos, mivel a színtévesztők egyben gyengébb szín-megkülönböztető képességgel és gyengébb szín-identifikációs képességgel rendelkeznek. A színlátással kapcsolatos on-line tesztek eredményeit jelentősen befolyásolja a megjelenítő eszköz és beállításai (monitor felbontása, színhelyes kalibráció), valamint a tesztelés körülményei: vizsgálati geometria (fényforrás, tesztkönyv és a szem relatív helyzete), fényforrás és monitor fotometrikus és spektrális jellege, valamint a szem adaptációs állapota. Sajnos, a szabványos érzékszervi vizsgálatok előírásai nem követelik meg külön az érzékszervi bírálók látásélesség és kontrasztérzékenység vizsgálatát, ugyanakkor e tulajdonságok nyilvánvalóan befolyásolják a vizuális érzékelést, így ezek tesztelése szükséges.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Vision tests of sensory judges - review |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2020 |
Volume: | 66 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 3202-3211 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79015/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Érzékszervi vizsgálat, Látásvizsgálat |
Additional Information: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 13. 08:44 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:08 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79397 |
Actions (login required)
View Item |