Gyümölcsjoghurtok eltarthatóságának vizsgálata az ízesítőanyagok kezeléseinek függvényében

Kapcsándi Viktória and Hanczné Lakatos Erika: Gyümölcsjoghurtok eltarthatóságának vizsgálata az ízesítőanyagok kezeléseinek függvényében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 1. pp. 3293-3303. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3293-3303.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3293-3303.pdf

Download (179kB)

Abstract

A tej és a tejtermékek az emberiség táplálkozásának egyik alapját képezik értékes összetevőik és kellemes érzékszervi tulajdonságaik miatt. Kutatásaink célja volt azt vizsgálni, hogy a különböző hőkezelési eljárások (mikrohullámú sugárzás, aszalás), hogyan befolyásolják a tejtermékek (joghurt) eltarthatóságát mikrobiológiai vonatkozásban. Méréseink során a termékek előállításánál felhasznált ízesítőanyagok (alma, banán) eltérő hőkezelési paramétereinek hatását vizsgáltuk a termékek mikrobiológiai tulajdonságaira és ezáltal annak eltarthatóságára nézve. Kísérleteink során az adalékanyagok kezelési formáiként a hagyományos aszalásos (55 °C, 24 óra) és a mikrohullámú sugárzásos technológiát (800 W, 55 °C, 10 perc) alkalmaztunk. Összehasonlításokat végeztünk mikrobiológiai paraméterek tekintetében (összcsíraszám, élesztő/penész-szám és E. coli/coliform-szám). Eredményeink alapján úgy véljük, hogy az aszalásos eljárás abban az esetben biztosíthat mikrobiológiai biztonságot élelmiszer előállítása során, ha a berendezésben keringő levegő megfelelő higiéniai tulajdonságokkal bír. A mikrohullámú sugárzási technológia az élelmiszerek – jelen esetben gyümölcsök - esetében sikeresen alkalmazható mikrobák gátlására. Ugyanaz a kezelési paraméter azonban nem alkalmazható különböző gyümölcsök esetén.

Item Type: Article
Other title: Investigation of the shelf life of fruit yogurts as a function of the treatment of flavoring substances
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2021
Volume: 67
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3293-3303
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79016/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/1-3-HUN
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság, Élelmiszeripari technológia, Tejtermékek, Gyümölcsjoghurt, Mikrobiológia
Additional Information: Bibliogr.: p. 3302-3303. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 13. 10:51
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79411

Actions (login required)

View Item View Item