Kapcsándi Viktória and Hanczné Lakatos Erika: Gyümölcsjoghurtok eltarthatóságának vizsgálata az ízesítőanyagok kezeléseinek függvényében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 1. pp. 3293-3303. (2021)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3293-3303.pdf Download (179kB) |
Abstract
A tej és a tejtermékek az emberiség táplálkozásának egyik alapját képezik értékes összetevőik és kellemes érzékszervi tulajdonságaik miatt. Kutatásaink célja volt azt vizsgálni, hogy a különböző hőkezelési eljárások (mikrohullámú sugárzás, aszalás), hogyan befolyásolják a tejtermékek (joghurt) eltarthatóságát mikrobiológiai vonatkozásban. Méréseink során a termékek előállításánál felhasznált ízesítőanyagok (alma, banán) eltérő hőkezelési paramétereinek hatását vizsgáltuk a termékek mikrobiológiai tulajdonságaira és ezáltal annak eltarthatóságára nézve. Kísérleteink során az adalékanyagok kezelési formáiként a hagyományos aszalásos (55 °C, 24 óra) és a mikrohullámú sugárzásos technológiát (800 W, 55 °C, 10 perc) alkalmaztunk. Összehasonlításokat végeztünk mikrobiológiai paraméterek tekintetében (összcsíraszám, élesztő/penész-szám és E. coli/coliform-szám). Eredményeink alapján úgy véljük, hogy az aszalásos eljárás abban az esetben biztosíthat mikrobiológiai biztonságot élelmiszer előállítása során, ha a berendezésben keringő levegő megfelelő higiéniai tulajdonságokkal bír. A mikrohullámú sugárzási technológia az élelmiszerek – jelen esetben gyümölcsök - esetében sikeresen alkalmazható mikrobák gátlására. Ugyanaz a kezelési paraméter azonban nem alkalmazható különböző gyümölcsök esetén.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Investigation of the shelf life of fruit yogurts as a function of the treatment of flavoring substances |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2021 |
Volume: | 67 |
Number: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 3293-3303 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79016/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2021/1-3-HUN |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság, Élelmiszeripari technológia, Tejtermékek, Gyümölcsjoghurt, Mikrobiológia |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 3302-3303. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 13. 10:51 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:05 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79411 |
Actions (login required)
View Item |