Élelmiszerekből izolált staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata

Horváth Brigitta and Peles Ferenc and Gasparikné Reichardt Judit and Pocklán Edit and Sipos Rita and Erős Ágnes and Petróczki Flóra Mária and Szűcs Kata Dorina and Albert Ervin and Micsinai Adrienn: Élelmiszerekből izolált staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 2. pp. 3361-3371. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3361-3371.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_02_3361-3371.pdf

Download (451kB)

Abstract

A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) törzsek élelmiszerláncban előforduló jelenlétét számos tanulmány igazolta az Európai Unióban, azonban Magyarországon kevés adat áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Jelen vizsgálat célja az élelmiszerekből izolált Staphylococcus törzsek antibiotikum rezisztenciájának vizsgálata klasszikus mikrobiológiai, molekuláris biológiai módszerekkel és MALDI-TOF-MS technikával, továbbá az antibiotikum rezisztens törzsek multilókusz szekvencia tipizálása (MLST). A vizsgálat során 47 koaguláz-pozitív (CPS) és 30 koaguláz-negatív Staphylococcus (CNS) izolátumot gyűjtöttünk. A MALDI-TOF-MS vizsgálat során minden CPS izolátum (n=47) S. aureus fajnak bizonyult, míg a CNS törzsek esetében 8 különböző fajt azonosítottunk. Két S. aureus törzs esetében állapítottunk meg methicillin-rezisztenciát, amelyek közül az egyik izolátum eddig még nem ismert szekvencia típusba, míg a másik MRSA törzs az ST398 típusba tartozott, amely a mezőgazdasági haszonállatokból izolált MRSA törzsek leggyakoribb típusa az EU/EGT területén.

Item Type: Article
Other title: Investigation of the antibiotic resistance of staphylococcus species isolated from foods
Heading title: Fókuszban = In Focus
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2021
Volume: 67
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3361-3371
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79017/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/2-1-HUN
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerbiztonság, Mikrobiológia - módszer - élelmiszeripar
Additional Information: Bibliogr.: p. 3369-3371. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 13. 11:49
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79417

Actions (login required)

View Item View Item