A csomagolással kapcsolatos ismeretek felmérése egy kvantitatív kutatás alapján

Lendvai Edina: A csomagolással kapcsolatos ismeretek felmérése egy kvantitatív kutatás alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (67) 3. pp. 3566-3574. (2021)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_03_3566-3574.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_03_3566-3574.pdf

Download (374kB)

Abstract

A csomagolástechnika is egyike napjaink rohamosan fejlődő tudományágainak, mely számos másik tudományterületre innovatív hatást gyakorol, például az élelmiszeriparra. A műanyagokat úgy is nevezhetjük, mint a XXI. század anyagai, amelyek nélkül ma már nehezen tudnánk elképzelni az életünket. A bioműanyagokat megújuló forrásból származó alapanyagokból állítják elő, a lebomló műanyagok pedig hagyományos alapú műanyagok és lebomlást segítő adalékanyagok keverékei. Kvalitatív, online kérdőíves kutatásomban 513 fő adott választ azokra a kérdéseimre, hogy melyek a csomagolás fő funkciói, milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie egy csomagolóanyagnak, mely csomagolású élelmiszereket részesítik előnyben, találkoztak-e már környezetbarát csomagolóanyaggal. A sok hasznos információ mellett kiderült, a magyarok jellemzően papíron ökotudatosak, a valóságban azonban nem fordítanak rá kellő a figyelmet. Elsősorban a 46-65 év közötti diplomás nők azok, akik a környezeti, ökológiai szempontokat is szem előtt tartják, ha élelmiszereket vásárolnak.

Item Type: Article
Other title: Assessing packaging-related knowledge on the basis of a quantitative study
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2021
Volume: 67
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 3566-3574
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79018/
DOI: 10.52091/EVIK-2021/3-3-HUN
Uncontrolled Keywords: Csomagolástechnika - élelmiszeripari, Fogyasztói magatartás
Additional Information: Bibliogr.: p. 3573-3574. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 13. 14:00
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:05
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79433

Actions (login required)

View Item View Item