Az A- és E-vitaminok szabvány szerinti HPLC-meghatározási módszerének felülvizsgálata = Review of the HPLC determination method for the vitamin A and E according to the standard

Garai Lőrinc and Bálint Mária and Örsi Ferenc: Az A- és E-vitaminok szabvány szerinti HPLC-meghatározási módszerének felülvizsgálata = Review of the HPLC determination method for the vitamin A and E according to the standard. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (56) 1. pp. 5-17. (2010)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_01_005-017.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_01_005-017.pdf

Download (257kB)

Abstract

A zsírban oldódó vitaminoknak zsíros élelmiszermintában történő meghatározásánál a fordított fázisú HPLC meghatározáshoz szükség van az elszappanosításos módszerekre, amennyiben zsírban oldódó mintát kívánunk extrahálni. Ezeknél a módszereknél azonban nincs egyértelmű megállapodás a technológiai paraméterekről még a szabványokban sem. Ezért munkánk során a módszer visszanyerését és gyorsaságát optimáltuk kétszintes kétfaktoros kísérleti terv szerint, ahol az elszappanosítási hőmérsékletnek és időnek a módszer visszanyerésére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Megállapítottuk, hogy a legmagasabb hőmérsékletű, lehető legrövidebb idejű elszappanosítás a leghatékonyabb. Végül összehasonlítottuk a butilhidroxitoluol és aszkorbinsav antioxidáns által elérhető visszanyerést, aminek eredményeképpen az utóbbi antioxidánst érdemes alkalmazni. For determination of fat soluble vitamins in fatty foods by reversed phase HPLC, the sample can only be extracted by saponification. By these methods, there is not any compromise concerning the preparation’s parameters, e.g. temperature, time and antioxydant type. Thus in this experimentation we have optimized the yield by experimentation plan of two levels and two factors: temperature and time. We observed that the shortest time and highest temperature are the most efficient. Finally, we compared the yield by two different antioxydants, like butylated hydroxytoluene and ascorbic acid. These last gave significantly better yield, thus it is recommended to be used.

Item Type: Article
Other title: Überprüfung der HPLC Bestimmungsmethode für die Vitamine A und E gemäss dem Standard
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2010
Volume: 56
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 5-17
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79322/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia
Additional Information: Bibliogr.: 16. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 19. 11:53
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79513

Actions (login required)

View Item View Item