A környezeti és társadalmi tényezők változásának hatása a növényi élelmiszerek biztonságosságára = Effect of environmental and social changes on the safety of foods of plant origin

Cseh Júlia and Szeitzné Szabó Mária and Beczner Judit: A környezeti és társadalmi tényezők változásának hatása a növényi élelmiszerek biztonságosságára = Effect of environmental and social changes on the safety of foods of plant origin. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (57) 1. pp. 5-16. (2011)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_01_005-016.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_01_005-016.pdf

Download (4MB)

Abstract

Figyelembe véve a növényi eredetű élelmiszerek egészséges táplálkozásban betöltött szerepét, elengedhetetlen, hogy azok biztonsággal fogyaszthatok legyenek. Mivel a globalizációnak köszönhetően ma már számtalan növényi eredetű élelmiszer kerül asztalunkra egész évben, a növényeken természetesen előforduló, vagy szennyeződés útján rákerülő patogének és az egyes terméktípusok közti kapcsolat megértése alapvető annak érdekében, hogy a napjainkban megfigyelhető kiterjedt járványok a jövőben hatékonyan megelőzhetők legyenek. A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásához köthető megbetegedések, járványok megelőzése csak globális szemlélettel és együttműködéssel lehetséges, felderítése magas színvonalú epidemiológiai hátteret és technikai felkészültséget igényel. A közlemény összefoglalja az utóbbi évtizedek jelentősebb növényi élelmiszerek által közvetített járványait, kitér ezek előfordulásához vezető társadalmi tényezőkre, és a felderítésüket, csökkentésüket célzó nemzetközi kezdeményezésekre. Taking into account the importance of the role of foods of plant origin in healthy diet, it is vital that they ought to be safe to eat. Due to globalization, fresh produce will be on our table throughout the year. On their surface the naturally occurring microbiota might carry pathogens via environmental contamination of different sources, therefore the understanding of this specific relationship between microbes and product types is fundam ental to ensure the prevention of future outbreaks. To prevent diseases linked to the consumption of foods of plant origin requires global approach and cooperation, based on high-quality epidemiological detection methods and technical competence. This publication summarizes the major food-borne epidemics of plant origin during the past decades, addressing the social factors behind their occurrence, and international initiatives designed to prevent them.

Item Type: Article
Other title: Änderung von Umwelt und gesellschaftlichen Faktoren auf die Sicherheit von pflanzlichen Lebensmitteln
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2011
Volume: 57
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 5-16
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79326/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerbiztonság
Additional Information: Bibliogr.: 15. p. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 19. 07:54
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:32
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79538

Actions (login required)

View Item View Item