A radioaktív szennyeződés jelentősége az élelmiszerminőségben, illetve élelmiszerbiztonságban = Importance of radioactive contamination in the food quality and food safety

Szabó S. András: A radioaktív szennyeződés jelentősége az élelmiszerminőségben, illetve élelmiszerbiztonságban = Importance of radioactive contamination in the food quality and food safety. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (57) 1. pp. 17-23. (2011)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_01_017-023.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_01_017-023.pdf

Download (2MB)

Abstract

Az élelmiszerek minőségét meghatározó tényezők legfontosabb eleme az élelmiszerbiztonság. Ennek egyik jellemzője a termékek radioaktív szennyezettsége. A kontaminációt okozó radionuklidok közül a hasadási termékek a legjelentősebbek (veszélyesség és mennyiség). Erre hívja fel a figyelmet a dolgozat a Japánban 2011 márciusában bekövetkezett atom reaktor-baleset kapcsán. A dolgozat vázolja a dekontam inációs lehetőségeket, amelyek alkalmazásával mérsékelhető a szennyezettség és az élelmiszerfogyasztásból adódó sugárterhelő hatás. The most important element of the factors, determining the quality of the foodstuffs is the safety, and one of the param eters of safety is the level of radioactive contamination. The fission products are the dominant radionuclides of the contamination (danger and quantity) and a special attention is paid to this topic, concerning the nuclear reactor disaster in Japan, March, 2011. The paper introduces possibilities of decontamination, for reduction of contamination level and radiation load from foodstuffs.

Item Type: Article
Other title: Bedeutung der radioaktiven Verunreinigung für die Lebensmittelqualität und Lebensmittelsicherheit
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2011
Volume: 57
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 17-23
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79326/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerminőség, Radioaktív sugárzás - élelmiszeripar
Additional Information: Bibliogr.: p. 22-23. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 19. 07:59
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:32
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79539

Actions (login required)

View Item View Item