Gyümölcslevek romlását okozó savtűrő baktérium anyagcseretermékének kimutatása elektronikus orral = Detection of a metabolite produced by an acidophilic spoilage-causing bacteria by using electronic nose

Farkas Valér and Dalmadi István and Hartyáni Piroska: Gyümölcslevek romlását okozó savtűrő baktérium anyagcseretermékének kimutatása elektronikus orral = Detection of a metabolite produced by an acidophilic spoilage-causing bacteria by using electronic nose. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (57) 3. pp. 156-168. (2011)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_03_156-168.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_03_156-168.pdf

Download (4MB)

Abstract

Kísérleteink alkalmával egy obiigát aerob baktériumfaj, a gyümölcslé előállítók széles körében problémát jelentő termotoleráns és acidofil, főként alma- és narancslevek aroma elváltozását okozó, a hagyományos pasztőrözési eljárással szemben rezisztens, spórás Alicyclobacillus acidoterrestris által termelt anyagcseretermék kimutathatóságát vizsgáltuk. A gvajakol kimutatását legnagyobb részben egy NST 3320 (Applied Sensor Technology, Linköping, Svédország) típusú elektronikus orral végeztük, emellett azonban enzimes módszerrel (peroxidáz enzim által katalizált színreakciót eredményező, abszorbancia mérésen alapuló eljárás), SPME-GC-MS technikával (Agilent Technologies 5975 В VL kvadrupol töm egspektrom éter detektorral kiegészített Perichrom PR 2100-as típusú gázkromatográf), és érzékszervi vizsgálattal is összehasonlításokat végeztünk. Az elektronikus orr szenzor-jelválaszait többváltozós matematikastatisztikai módszerekkel (diszkriminancia-analízis, részleges legkisebb négyzetek módszere) dolgoztuk fel. Mérési eredm ényeink szerint, a szakirodalmi megállapításokkal összhangban, a gvajakolt almaléből legérzékenyebben a humán bírálók (detekciós határ: 1 ppm) tudták kimutatni, míg az SPM E-GC-M S technika (detekciós határ: 1-5 ppm) és az elektronikus orr (detekciós határ: 2-5 ppm) közel azonos szenzitivitással rendelkezett. Legkevésbé érzékenynek, így a gyakorlatban kevéssé alkalmazható eljárásnak az enzimes módszer (detekciós határ: 10-25 ppm) bizonyult. In this study, easy detection of an obligate aerobic, thermotolerant and acidophilic bacteria, the sporeforming Alicyclobacillus acidoterrestris was performed by determination of its specific metabolite, guaiacol. Since its spores have been shown to resist conventional pasteurization, it has become an important potential spoilage concern for fruit and vegetable juices, mainly for apple and orange juices. Detection of guaiacol was mostly carried out by using an NST 3320 (Applied Sensor Technology, Linköping, Sweden) electronic nose, but other methods, such as the peroxidase based enzymatic method with UV-Vis spectrophotometer, SPME-GC-MS technique (Perichrom PR 2100 gas chromatograph and Agilent Technologies 5975 В VL quadrupole mass spectrom eter) and an untrained sensory panel, were also applied. Results were analyzed in multivariate mathematicalstatistical ways. The results indicated, in agreement with other authors, that the sensory panel showed greatest sensitivity (detection limit: 1 ppm) to guaicol, whilst SPM E-GC-M S (detection limit: 1-5 ppm) and electronic nose technique (detection limit: 2-5 ppm) were not significantly different regarding sensitivity. Spectrophotometric method proved to be less sensitive to the problematic metabolite (detection limit: 10-25 ppm).

Item Type: Article
Other title: Nachweis von einem Stoffwechschelproduct eines den Verderb von Fruchtsäften verursachenden säureresistenten Bakteriums mit der elektronischen Nase
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2011
Volume: 57
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 156-168
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79328/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság
Additional Information: Bibliogr.: p. 166-167. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 19. 09:47
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:32
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79550

Actions (login required)

View Item View Item