Rácz Georgina and Gyenge Balázs: Az észlelt egészségügyi kockázatok és hasznosság változása az idő és a fenntarthatóság trendjének függvényében = The changes of perceived health risks and utilities depending on the time and effect of sustainability. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 1-2. pp. 49-62. (2013)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_01-02_049-062.pdf Download (6MB) |
Abstract
Tanulmányunkban az élelmiszerfogyasztói magatartás változását vizsgáltuk a fenntartható fogyasztás és az idő függvényében, melynek első elemeként összegezzük az hazai élelmiszerfogyasztást meghatározó fő trendeket, illetve ismertetjük a fenntarthatóság iránt leginkább elkötelezett fogyasztói szegmens, a LOHAS jellemzőit. Kutatásunkban a „Trendkövetők” (fenntartható módon előállított élelmiszerek potenciális vásárlói Magyarországon) által észlelt egészségügyi kockázatokat és az élelmiszerfogyasztás során észlelt hasznosságot elemezzük. E két elem vizsgálatához Horváth Á. 1996-os állításlistáját alkalmazzuk, mely lehetővé teszi az időbeli változások részleges feltárását, valamint faktor és klaszterelemzést végzünk. Kutatási eredményeink bizonyítják, hogy a tudatos fogyasztói csoportok által észlelt kockázatok és hasznosság az 1996-ban mért adatokhoz képest változáson ment keresztül, így a legfontosabb kritériumok a fenntartható élelmiszereket gyártó vállalatokkal szemben a következők: objektív tájékoztatás, átláthatóság, természetesség, magas minőségi színvonal, társadalmilag felelős magatartás. In this study the changes of food consumption behaviour going to be observed depending on the time and the trend of sustainable consumption. First we summarise the main trends in connection with the Hungarian food consumption, and we introduce the main characteristics of LOHAS, as the most committed consumer group to the principals of sustainability. In the empirical research health risks and utilities about food consumption are going to be examined that perceived by the “Trend followers” (the potential consumers of the sustainable food product in Hungary). To determine the changes of perceived health risks and utilities we used a statement list, developed by Horváth Á. in 1996 which gives opportunity to measure the effect of time on food consumption habits. To reach our goals factor and cluster analysis were carried out. The results of our investigation verify that the risks and utilities perceived by the consciousness consumer groups underwent a change compared to Horváth’s data. So the most important criterions with respect to the companies that produce sustainable food product are the follows: objective information, transparency, naturality, high quality level, social responsibility.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Änderung der wahrgenommenen Gesundheitsrisiken und der Nützlichkeit in Abhängigkeit von Zeit und Nachhaltigkeit |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2013 |
Volume: | 59 |
Number: | 1-2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 49-62 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | EOQ MNB |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79332/ |
Uncontrolled Keywords: | Fogyasztói magatartás |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 60-61. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 18. 11:06 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:28 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79582 |
Actions (login required)
View Item |