Bél mikrobiotánk táplálkozás-tudományi és élelmiszer-vizsgálati jelentősége = Nutritional and food analytical importance of the gut microbiota

Farkas József: Bél mikrobiotánk táplálkozás-tudományi és élelmiszer-vizsgálati jelentősége = Nutritional and food analytical importance of the gut microbiota. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 3. pp. 89-94. (2013)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_03_089-094.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_03_089-094.pdf

Download (2MB)

Abstract

Egy évszázaddal Mecsnyikovnak a probiotikus baktériumokkal kapcsolatos úttörő vizsgálatai és javaslatai után, a béltraktusban élő mikrobiota és a gazdaszervezettel való kölcsönhatásai XXI. századi interdiszciplináris kutatási területté váltak, a XX. század második felében kibontakozott molekuláris biológia és genomika módszerei által megtermékenyítve, a humán mikrobiom kutatása kapcsán. A közlemény rövid áttekintést ad ennek táplálkozás-tudományi vonatkozásairól, és felhívja a figyelmet a modern élelmiszeranalitikai módszerek alkalmazásainak kilátásaira ezen a komplex tudományterületen. After one century followed the pioneering studies and proposals by Metchnikoff on probiotic bacteria, the symbiotic gut microbiota and its interactions with the host became an interdisciplinary research area of the XXIst century, facilitated by the molecular biology and genomical methods developed during the second half of the XXth century. The article attempts to give a brief overview on the nutritional health relevance and the prospects of food analytical research in this complex scientific field.

Item Type: Article
Other title: Ernährungswissenschaftliche und lebensmittel analytische Bedeutung der Microbiota von Darm
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2013
Volume: 59
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 89-94
Language: Hungarian, English
Publisher: EOQ MNB
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79333/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat, Analitikai kémia - módszer, Táplálkozástudomány - kutatás
Additional Information: Bibliogr.: p. 93-94. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 18. 11:33
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:28
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79587

Actions (login required)

View Item View Item