Mikroelemek esszencialitása és az élelmiszervizsgálat = Essentiality of trace elements and food investigations

Szabó S. András: Mikroelemek esszencialitása és az élelmiszervizsgálat = Essentiality of trace elements and food investigations. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 3. pp. 95-105. (2013)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_03_095-105.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_03_095-105.pdf

Download (5MB)

Abstract

Miután az esszenciális és a nem létfontosságú mikroelemek egészséges szervezeten belüli koncentráció-eloszlása jelentős eltéréseket mutat, ez a tény felhasználható az adott mikroelem biológiai szerepének tisztázására. A létfontosságú elemeknél szűk a koncentráció-tartomány, az eloszlás normál eloszlású, nem esszenciális elemeknél a tartomány tág, az eloszlás lognormál. A vizsgált retekmintákban mért Li- és Srtartalom elemzése alapján az a következtetés adódik, hogy a magasabb rendű növények számára a Sr esszenciális, a Li viszont nem. Referencia mikroelemként a Zn szolgált, nyilvánvalóan esszenciális elem; amely eloszlása szűk koncentráció-tartományt és normál eloszlást mutatott. Az élelmiszerek nyomelem-tartalmának vizsgálata tehát segíthet a kérdéses mikroelemek biológiai szerepének tisztázásában. Because the concentration distribution of essential and non-essential micro elements within the healthy organisms shows significant difference, this fact can be used for clarification of biological role of the given elements. In case of essential elements the concentration range is narrow, the distribution is normal, in case of non-essential elements the interval is wide, the distribution is lognormal. Based on the measurements of Li and Sr content of radish samples the conclusion was the following: for higher plants Sr is essential, but Li is not. As a reference element Zn was used, which is definitely an essential element, and to the measurements the concentration range was narrow, the distribution normal. So, the trace element investigation of different foodstuffs can help for determination of biological role of micro elements.

Item Type: Article
Other title: Essentialität von Mikroelementen und die Lebensmitteluntersuchung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2013
Volume: 59
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 95-105
Language: Hungarian, English
Publisher: EOQ MNB
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79333/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat
Additional Information: Bibliogr.: 104. p. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 18. 11:38
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:28
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79588

Actions (login required)

View Item View Item