Csóka Mariann and Tolnay Pál and Szabó S. András: Hársméz HMF tartalmának változása hőkezelés hatására és a tárolás során = Change of hmf content of linden-honey as a function of heat treatment and storage. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 4. pp. 157-162. (2013)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_157-162.pdf Download (2MB) |
Abstract
A méz minőségét a helytelen tárolás és a túlzott hőkezelés is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Ezekre a nem megfelelő feldolgozási körülményekre utalhat a méz magas HMF tartalma is, mely vegyület egyszerű cukrok bomlása során keletkezik és a szín, valamint az aroma megváltozását is okozhatja. A hársméz HMF tartalmának alakulását spektrofotometriás módszerrel követtük nyomon eltérő feldolgozási és tárolási hőmérsékleteket alkalmazva. A vizsgálatok során egyedül a magas hőmérsékletű (90 °C-os) kezelés növelte meg annyira a méz HMF tartalmát, hogy az meghaladta a rendeletben előírt 40 mg/kg határértéket. The quality of honey may be unfavourably influenced by improper storage and overheating, as well. High HMF content can be considered as one of the signs of the inadequate processing conditions. This compound is the degradation product of sugars and might cause the alteration of colour and flavour in the honey. The development of HMF content in linden honey was followed by spectrophotometric method, applying different processing and storage temperatures. Only treatment at high temperature (90 °C) increased the HMF content to such an extent that exceeded the limit (40 mg/kg) value.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Änderung des HMF Gehalts im Lindenblütenhonig durch die Wärmebehandlung und während der Lagerung |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2013 |
Volume: | 59 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 157-162 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | EOQ MNB |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79334/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszer tárolás, Élelmiszeripari technológia, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - méz |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 161-162. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 18. 12:34 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:28 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79593 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |