Elektronikus orr - az élelmiszervizsgálat sok célra használható új eszköze = Electronic nose - a new multi-purpose tool for food investigation

Farkas Valér and Dalmadi István: Elektronikus orr - az élelmiszervizsgálat sok célra használható új eszköze = Electronic nose - a new multi-purpose tool for food investigation. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 4. pp. 171-183. (2013)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_171-183.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_171-183.pdf

Download (5MB)

Abstract

Napjainkban az élelmiszer-analitika területén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egyszerű minta-előkészítést igénylő, gyors és roncsolásmentes vizsgálati módszerek. Az illékony komponensek mérése ilyen módon az ún. elektronikus orral valósítható meg. Jelen cikk bemutatja az elektronikus orr működési elvét, a méréstechnika fejlődésének mérföldköveit és az alkalmazhatósági területeit. Nowadays rapid, non-destructive measurement techniques that require simple sample preparation are more and more popular in food analysis. Detection of volatile compounds can be performed this way by the so called electronic nose. This paper introduces the principle of operation of electronic nose, milestones in the development of the measurement technique and its fields of application.

Item Type: Article
Other title: Die elektronische Nase - Ein neues Vielzweckinstrum ent der Lebensmitteluntersuchung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2013
Volume: 59
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 171-183
Language: Hungarian, English
Publisher: EOQ MNB
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79334/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 180-183. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 18. 12:50
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:28
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79595

Actions (login required)

View Item View Item