Farkas Valér and Dalmadi István: Elektronikus orr - az élelmiszervizsgálat sok célra használható új eszköze = Electronic nose - a new multi-purpose tool for food investigation. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 4. pp. 171-183. (2013)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_171-183.pdf Download (5MB) |
Abstract
Napjainkban az élelmiszer-analitika területén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egyszerű minta-előkészítést igénylő, gyors és roncsolásmentes vizsgálati módszerek. Az illékony komponensek mérése ilyen módon az ún. elektronikus orral valósítható meg. Jelen cikk bemutatja az elektronikus orr működési elvét, a méréstechnika fejlődésének mérföldköveit és az alkalmazhatósági területeit. Nowadays rapid, non-destructive measurement techniques that require simple sample preparation are more and more popular in food analysis. Detection of volatile compounds can be performed this way by the so called electronic nose. This paper introduces the principle of operation of electronic nose, milestones in the development of the measurement technique and its fields of application.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Die elektronische Nase - Ein neues Vielzweckinstrum ent der Lebensmitteluntersuchung |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2013 |
Volume: | 59 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 171-183 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | EOQ MNB |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79334/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 180-183. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 18. 12:50 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:28 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79595 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |