Nemzetközi tanulmány a sófogyasztás jellemzőiről és csökkentésének gátjairól = International study on the characteristics of salt consumption and on the obstacles of its reduction

Biró György: Nemzetközi tanulmány a sófogyasztás jellemzőiről és csökkentésének gátjairól = International study on the characteristics of salt consumption and on the obstacles of its reduction. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 4. pp. 184-190. (2013)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_184-190.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_184-190.pdf

Download (2MB)

Abstract

A tanulmány betekintést ad a sófogyasztás csökkentésével összefüggő magatartási és tudati jellemzőkbe nemzetközi szinten. A földrészek és országok között vannak hasonlóságok, de vannak jelentős különbségek is. Az eredmények azt sugallják, hogy egy átfogó, országoktól független stratégiát ki lehet dolgozni, de az általános alapelveket mindig az adott feltételekhez, körülményekhez kell adaptálni. így például eléggé gyakori a csökkentéssel szembeni érdektelenség. Tehát általánosan szükséges az érdeklődés felkeltése. Azonban az intervenció során figyelembe kell venni, hogy az adott ország lakosságának többsége a változás milyen fokán áll, és ennek megfelelően a tényleges ismeretekre, a tájékozottság bővítésére, vagy a motiváció erősítésére van-e szükség. Kétségtelen, hogy a javasolt sófogyasztásról valamennyi, a vizsgálatba bevont országban hiányosak az ismeretek. Ez felhívja a figyelmet az ajánlás és a sóforrások széleskörű ismertetésére, valamint az ilyen irányú nevelő/felvilágosító tevékenységre. A kérdezettek túlnyomó részaránya elismeri saját felelősségét, ezt erősítve meg lehet mutatni azokat a lehetőségeket, amelyek a sófogyasztás csökkentéséhez vezetnek. A tanulmány megteremtette az intervencióhoz szükséges kiindulási alapokat.

Item Type: Article
Other title: Internationale Studie über Merkmale des Salzverbrauchs und über Hemmnisse seiner Senkung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2013
Volume: 59
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 184-190
Language: Hungarian, English
Publisher: EOQ MNB
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79334/
Uncontrolled Keywords: Sófogyasztás, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia
Additional Information: Összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 18. 13:04
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:28
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79596

Actions (login required)

View Item View Item