Ízfelismerő képesség vizsgálata sós (nátrium-klorid) ízre citromsav jelenlétében = Investigation of the ability of taste-recognition for salty taste (sodium-chloride) in presence of citric acid

Szabó S. András: Ízfelismerő képesség vizsgálata sós (nátrium-klorid) ízre citromsav jelenlétében = Investigation of the ability of taste-recognition for salty taste (sodium-chloride) in presence of citric acid. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (54) 3. pp. 173-179. (2008)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_03_173-179.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_03_173-179.pdf

Download (61kB)

Abstract

A cikk sós ízre vonatkozó, modell-oldatokkal végzett ízfelismerő vizsgálat eredményeit ismerteti, citromsav jelenlétében. Megállapítható volt a maszkírozó (elfedő) hatás, a citromsav jelenléte jelentősen csökkenti a sós íz felismerhetőségét a hasonló koncetrációjú, de zavaró ízkomponenst nem tartalmazó NaCl oldattal szemben. Az alapoldat 0,10 g/100 ml citromsav volt, a NaCl-ra vonatkozó koncentráció pedig 0,03 és 0,20 g/100 ml között változott. The results were introduced concerning recognition of salty taste in the presence of citric acid. There is definitely a masking effect; the presence of citric acid decreases significantly the perceptibility of salty taste in comparison with the similar NaCl concentration solutions, but without other aroma components. The basic solution was 0.10 g/100 ml for citric acid, and the NaCl concentration varied between 0.03 and 0.20 g/100 ml.

Item Type: Article
Other title: Untersuchung der Geschmackserkennungsfähigkeit auf den salzigen Geschmack (Natriumchlorid) in Anwesenheit von Zitronensäure
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2008
Volume: 54
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 173-179
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79663/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - érzékszervi
Additional Information: Bibliogr.: p. 178-179. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 20. 07:39
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79682

Actions (login required)

View Item View Item