Élelmiszer-fogyasztás révén is terjedni képes fertőző betegségek előfordulása és hazai adatgyűjtési rendszere

Krisztalovics Katalin and Szentgáliné Csórián Erzsébet and Mezey Imréné: Élelmiszer-fogyasztás révén is terjedni képes fertőző betegségek előfordulása és hazai adatgyűjtési rendszere. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (54). pp. 60-77. (2008)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_060-077.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_060-077.pdf

Download (432kB)

Abstract

Magyarországon az élelmiszer-fogyasztás révén is terjedni képes fertåzå betegségek mikrobiológiai és járványügyi jellemzåire vonatkozó információk gyéjtésére, értékelésére régóta méködnek megbízható adatokat szolgáltató surveillance rendszerek. A közlemény ismerteti a hazai és európai uniós járványügyi adatgyéjtå rendszereket, valamint elemzi és értékeli az élelmiszerrel is terjedni képes kórokozók által elåidézett megbetegedések alakulását. Külön, kiemelten foglalkozik a jelenleg legnagyobb közegészségügyi jelentåséggel bíró salmonellosisok és campylobacteriosisok járványügyi jellemzåivel. A helyzetértékelésen túlmenåen javaslatokat fogalmaz meg a hazai helyzet javítása érdekében. There have been for a long time surveillance systems in Hungary collecting and evaluating information related to the microbiological and epidemiological characteristics of infectious diseases transmissible also through food consumption. This paper reviews the Hungarian and European epidemiological fact finder systems as well as analyses and evaluates the development of diseases caused by pathogens being able to spread also by foodstuffs. The epidemiological features of salmonellosis and campylobacteriosis of the highest public health importance today are highlighted. In addition to the prevailing situation also recommendations are laid down for the improvement of the Hungarian conditions.

Item Type: Article
Other title: Incidence and data collecting systems in Hungary of infectious diseases transmissible also through food consumption ; Vorkommen von verbreitungsfähigen Infektionskrankheiten durch den Verzehr von Lebensmitteln und das System ihrer Datensammlung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2008
Volume: 54
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 60-77
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79665/
Uncontrolled Keywords: Mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság - Magyarország, Fertőző betegségek
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 20. 08:54
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79691

Actions (login required)

View Item View Item