Élelmiszer eredetű lisztéria fertőzések megelőzése az élelmiszerláncban

Szeitzné Szabó Mária: Élelmiszer eredetű lisztéria fertőzések megelőzése az élelmiszerláncban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (54). pp. 114-126. (2008)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_114-126.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_114-126.pdf

Download (262kB)

Abstract

A Listeria monocytogenes (L.m.) által okozott súlyos, gyakran halálos fertőzések élelmiszerrel is terjednek, amit 1980 óta bizonyítottnak tekinthetünk. Közvetítå élelmiszerként általában a további håkezelés nélkül fogyasztható, hosszabb tárolásra alkalmas termékek, az ún. readyto-eat (RTE) élelmiszerek jönnek számításba. A L.m. a környezetben és az élelmiszerekben gyakran megtalálható baktérium, és csak a szokásosnál jóval szigorúbb higiéniai intézkedésekkel lehet megakadályozni az élelmiszerek szennyezådését. Az utóbbi idåben az Európai Unióban a L.m. által okozott fertåzések (liszteriózisok) szignifikáns szaporodását észlelték. A közlemény a legfrissebb nemzetközi irodalmi és statisztikai adatok figyelembevételével elemzi a lisztéria fertåzés létrejöttét és a humán liszteriózisok alakulását Európában és hazánkban; egyúttal ismerteti a liszteriózis megelåzésére alkalmazható módszereket az elåállítás során, illetve a magánháztartásokban. Serious, often even fatal diseases caused by Listeria monocytogenes (L.m.) are spreading by foodstuffs as well that has been proven since 1980. The so-called ready-to-eat (RTE) foodstuffs with long shelf life can be considered to be intermediate agents which can be eaten without further heat treatment. The L.m. is a bacterium that can be often found in both environment and foodstuffs; food contamination can be prevented only with more severe hygienic measures than usual. Significant proliferation of L.m. infections (listeriosis) has recently been detected in the European Union. This study analyses the occurrence of Listeria infections and the development of the human listeriosis in Europe and in Hungary considering the latest international literature and statistics; at the same time, methods to present listeriosis during production and in private households are also reviewed.

Item Type: Article
Other title: Prevention of foodborne listeria infections along the food chain ; Vorbeugung der von Lebensmitteln verursachten Lysteriainfektionen in der Lebensmittelkette
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2008
Volume: 54
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 114-126
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79665/
Uncontrolled Keywords: Fertőző betegségek - baktérium, Mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság - Magyarország, Listeria
Additional Information: Bibliogr.: 125. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 20. 10:03
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79695

Actions (login required)

View Item View Item