Szeitzné Szabó Mária: Új utak a kockázatbecslésben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (55) 2. pp. 73-82. (2009)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2009_02_073-082.pdf Download (82kB) |
Abstract
A tudás és a technikai lehetőségek fejlődésével egyre többféle szennyezőanyagot vagyunk képesek megismerni és kimutatni. Ezek egyenként történå toxikológiai vizsgálata idå- és költségigényes, állatkísérleteket és emberi munkaráfordítást igényel. Ezért keresik a kutatók azokat a módszereket, melyekkel a különösen kis mennyiségben elåforduló szennyezések esetén vizsgálatok nélkül is biztonsággal ítélhetik meg azok megengedhetå beviteli értéket. Az ún. Threshold of Toxicological Concern, TTC (toxikológiai aggályküszöb) elmélet alkalmazására néhány országban már jogi lehetåség van, más országok és nemzetközi szervezetek (köztük az Európai Unió) jelenleg fontolgatja annak használhatóságát. Az elmélet azonban nem alkalmazható a genotoxikus karcinogén anyagokra, amelyek esetében a legkisebb mennyiségrål sem állíthatjuk biztosan, hogy ártalmatlan. Ebben az esetben a Margin of Exposure (MoE), expozíciós küszöb fogalmát és elméletét vezette be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Mindezen eszközök és módszerek elåsegíthetik az élelmiszerjog alkalmazásának egyszerésítését, a kockázatkezelåi prioritások meghatározását, és a hatékonyabb kommunikációt. With the advance of knowledge and techniques it is possible to recognize and detect an increasing amount of contaminants and pollutants. The toxicological examination of these substances one by one is timeconsuming and expensive, and requires animal experiments and human resources. Therefore researchers are investigating new techniques which in case of contaminations occurring in specifically small quantities help evaluate safely without testing their permissible input value. In certain countries it is already legally possible to apply the theory of the so-called Threshold of Toxicological Concern (TTC), while other countries and international organizations (e.g. the European Union) are considering its practicability. However, this theory cannot be used in the case of genotoxic carcinogen substances where it cannot be stated with safety that even their least amount is harmless. The European Food Safety Authority introduced the concept and theory of Margin of Exposure (MoE) for these substances. All these tools and methods may help simplify the application of food regulations, the determination of risk assessment priorities, and a more effective communication.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | New methods for estimating risk ; Neue Methoden für die Risikoabschätzung |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2009 |
Volume: | 55 |
Number: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 73-82 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | Q & M Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79667/ |
Uncontrolled Keywords: | Kockázatbecslés, Élelmiszerbiztonság |
Additional Information: | Bibliogr.: 81. p. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 20. 11:30 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:46 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79704 |
Actions (login required)
View Item |