A glikémiás index in vivo meghatározási lehetőségei

Gelencsér Tímea and Salgó András: A glikémiás index in vivo meghatározási lehetőségei. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (55) 4. pp. 220-226. (2009)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2009_04_220-226.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2009_04_220-226.pdf

Download (106kB)

Abstract

A glikémiás index (GI) bevezetésével lehetőség nyílt az élelmiszerek újfajta csoportosítására, amelynek alapja fizikai tulajdonságaik, illetve kémiai összetételük helyett az emberi szervezetben előidézett biológiai válasz. A GI könnyen definiálható, értelmezhető; meghatározása azonban számos problémával jár. Becsléséhez gyakran in vivo, humán kísérletekre van szükség, amelyek nehézségeket rejtenek magukban. A mérendő vérglükóz koncentrációját ugyanis számos tényező befolyásolja. Az önkéntesek szempontjából fontos tényezők: a vérvétel módja, az alany egészségi állapota, étkezési szokásai valamint az egyének közötti természetes biológiai variabilitás. Emellett az élelmiszeripar feldolgozó műveleteinek hatásával is számolni kell. Az in vivo GI meghatározását az említett tényezők figyelembe vételével, szigorú szabályokat betartva kell végrehajtani. Jelen dolgozat tárgya az egyes meghatározó faktorok és a nemzetközileg elfogadott in vivo GI módszer leírása. The introduction of glycaemic index (GI) provides us to range products not only according to their physical and chemical properties but their effects in the human body (biological response). The principle and definition of GI is very simple, nevertheless its prediction gives a big problem to nutritionists and food technologists. In vivo (human) studies are generally used to determine the GI of a novel food, however, the in vivo tests have several disadvantages and difficulties. The measured blood glucose is namely dependent on several factors. The blood sampling, the health state and nutritional habits of subjects as well as the natural variability among volunteers play important role. Moreover also the effects of food processing have to be taken into account. The determination of the in vivo GI thus needs strict regulation and control. The aim of present study is to describe the influencing factors and to demonstrate the standardized and worldwide accepted in vivo GI method.

Item Type: Article
Other title: Glycaemic index possibilities of its "in vivo" determination ; Begriff des Glycemischen Indexes und Möglichkeiten seines „in vivo“ Bestimmung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2009
Volume: 55
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 220-226
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79669/
Uncontrolled Keywords: Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás, Glikémiás index
Additional Information: Bibliogr.: p. 225-226. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 20. 13:04
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:46
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79716

Actions (login required)

View Item View Item